Ne, ovo nije naučna fantastika: Naučnici ubacili GIF fajl u bakteriju! (VIDEO)

Tim planira da koristi tu tehniku za stvaranje "molekularnih snimača podataka"

  • 4

Američki naučnici su uspeli da u DNK bakterije ubace kratak film odnosno GIF fajl.

Stigla je nova moćna fora sa komentarima na Facebooku: Da li ste je "izvalili"? (VIDEO)

Oni su pomoću tehnike za menjanje genoma CRISPR ubacili pet frejmova snimka konja koji galopira, kao i sliku ruke u DNK ešerihije koli.

Zatim su sekvencirali taj DNK da bi dobili GIF fajl sa konjem i sliku ruke i potvrdili da su zaista inkorporirali podatke kako su nameravali.

Otkriće CRISPR/Cas9 sistema zauvek je promenilo nauku, omogućivši naučnicima da brzo i efikasno menjaju DNK. Naravno, tako nešto bilo je moguće i ranije, ali ne sa takvom preciznošću.

Cas9 je jedan od enzima koji proizvodi CRISPR sistem. On se vezuje za DNK na specifičan način i preseca je tako da omogućava preciznu manipulaciju lancem.

Kako bi ubacili informacije u genom bakterije naučnici su preneli sliku i frejmove na nukleotide (gradivne blokove DNK) i tako dobili kod koji je povezan sa individualnim pikselima svake slike.

Oni zatim koristili platformu CRISPR, koja koristi dva proteina da unesu genetski kod u DNK ciljanih ćelija - u ovom slučaju ćelije bakterije ešerihije koli.

Da bi dobili GIF fajl, unosilli su frejm po frejm u toku pet dana u ćelije bakterija.

Podaci su se zatim raširili kroz genome nekoliko bakterija.

- Cela informacija se ne nalazi u samo jednoj ćeliji, već svaka pojedinčna ćelija može da registruje samo određene delove filma. Zato smo morali da rekonstruišemo ceo film iz više različitih delova - rekao je za BBC doktor Set Šipman, vođa eksperimenta.

Da bi "pročitali" informacije iz ćelija naučnici su morali da sekvencioniraju DNK i pomoću kompjuterskog koda dobiju natrag sliku i film.

Dobijene informacije su bile 90 odsto onih koje su unete.

- Zadovoljni smo rezultatima - rekao je Šipman.

Njegov tim planira da koristi tu tehniku za stvaranje "molekularnih snimača podataka".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA