≫ 

ZA DOBRO JUTRO: Tri preslatka psa oživljavaju šumu koja je uništena u požaru (FOTO)

Misija je i jednostavna i dragocena - dok trče, skaču i igraju se po šumi, na leđima nose torbu punu semenja koje se zahvaljujući rupicama prosipa po zemlji

  • 0

Dobro jutro! Neverovatna priča dolazi iz Čilea. U šumi uništenoj požarom, troje čileanskih pasa trčeći naokolo sadi mlade biljke koje će ponovo oživeti uništenu prirodu.

Pas je video svog vlasnika nakon 18 meseci, a vi upalite zvučnike da čujete kako zvuče ljubav i sreća!

U blizini grada Talce, divlje životinje pobegle su iz uništenih šuma, a kako bi se one vratile, posebnu misiju dobilo je troje pasa, graničarskih škotskih ovčara odnosno Border Collija - petogodišnji Das i njegove jednogodišnja ćerke Olivia i  Samer.

Misija je i jednostavna i dragocena - dok trče, skaču i igraju se po šumi, na leđima nose torbu punu semenja koje se zahvaljujući rupicama prosipa po zemlji.

Kad iz njih iznikne i poraste drveće, biljke i šumsko cveće nestalo u vatri, očekuje se da će se vratiti lisice zečevi i druge životinje.

- Ključni element je da životinje mogu da žive na tim područjima - rekla je Francisca Tores (32), direktorka Pewosa, ekološke organizacije koja ima više od 26.000 članova.

Torres je vlasnica troje pasa uključenih u misiju, a ujedno i trener pasa za osobe s posebnim potrebama. Das, Olivia i Samer poslušni su i dolaze na njenu zapovest. Neće napasti nijednu životinju koja se nalazi u šumi ako ih ona pozove.

Foto: Profimedia/AFP

Border Colliji, kaže Francisca, idealni su psi za taj zadatak jer su inteligentni, puni energije i vrlo brzi.

Foto: Profimedia/AFP

- Glavni razlog zbog kojeg su izabrani psi, a ne ljudi, je taj da oni mogu da pređu 30 kilometrara u danu i tom prilikom poseju deset kilograma semenja. Čovek bi u jednom danu mogao da pokrije tri kilometra, pojasnila je Toresova.

Svakog jutra u 7.00 na rubrici ZANIMLJIVOSTI možete pogledati snimak ili fotografiju ZA DOBRO JUTRO, koji će učiniti da vam dan počne na najlepši mogući način.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA