Ova knjiga ima 300 stranica i napisana je bez ijednog slova E! A to nije ono najneverovatnije

Knjigu je napisao francuski pisac Žorže Perek 1969. godine

  • 1

Francuska knjiga "La Disparition", na engleskom "A V0id" (odnosno "Ispario", kako je prevedeno na Balkanu), specifična je po tome što na njenih 300 stranica nema nijednog slova "e".

"Knjiga magičnih vradžbina" zaludela internet: Biblioteka iz Čikaga traži od ljudi da joj pomognu da dešifruje rukopis!

Knjigu je napisao francuski pisac Žorže Perek 1969. godine. Delo je pisano tehnikom Oulipo koja je nastala 1960. godine u Francuskoj i za koju je karakteristično tehnički ograničeno pisanje.

Uprkos tome što u knjizi nema nijednog slova "e", koje je jedno od najkorišćenijih u alfabetu, knjiga je razumljiva i ima radnju kao i svaka druga.

Radnja ovog dela prati grupu individualaca koji traže nestalog saputnika Antona Vovla. Mešavina je parodije i horora, sa mnogo stilskih trikova, fora, zapleta i sumornih zaključaka.

Knjiga je uspešno prevedena na brojne svetske jezike kao što su italijanski, španski, nemački, švedski, hrvatski, ruski, japanski ,turski, rumunski, holandski, a prevodioci su uspeli da je prevedu bez slova "e".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA