≫ 

U Americi totalni mrak: Potpuno pomračenje Sunca, najveće u poslednjih 99 godina!

Oko 12 miliona Amerikanaca živi na području na kojem će biti vidljiv ovaj astronomski fenomen

  • 14

Amerikanci danas imaju priliku da gledaju potpuno pomračenje sunca, najveće u poslednjih 99 godina, a ostatak sveta, tu pojavu može da vidi uživo na Tviter profilu "The Weather Channel" u narednih nekoliko sati.

Amerikance danas očekuje potpuno pomračenje Sunca: Milioni ljudi pratiće fenomen koji nije viđen u 241-godišnjoj istoriji

Tokom 100 minuta, 14 država duž celih SAD iskusiće više od 2 minuta mraka usred dana. Današnje pomračenje sunca je važno za naučnike, jer je reč o trenutku kada mogu da proučavaju gornji deo atmosfere Sunca, koji je obično nevidljiv.

Pratite pomračenje sa Nacionalnom američkom svemirskom administracijom:

Pomračenje je počelo u američkoj saveznoj državi Oregon u 10 sati po lokalnom vremenu, a završiće se u Južnoj Karolini oko 15 sati po lokalnom vremenu.

Oko 12 miliona Amerikanaca živi na području na kojem će biti vidljiv taj astronomski fenomen, koji će, prema tvrdnjama mnogih, biti najviše fotografisan i najbolje dokumentovan takav jedan događaj u ljudskoj istoriji.

Foto: Tanjug/AP

Pomračenje će moći da vidi cela Severna Amerika, kao i delovi Južne Amerike i Afrike, a i Evropljani će moći da vide bar delimično pomračenje.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mesečevu senku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA