≫ 

Владимир, с днем рождения! Amerikanci danas služe "picu ljutu kao Putin", Srbi mu čestitaju rođendan, ali to nije najjači poklon (FOTO) (VIDEO)

Očekuje se da će dosta svetskih lidera ruskom predsedniku čestitati rođendan, a svi se pitaju da li će isto uraditi i Tramp

  • 14

Ruski predsednik Vladimir Putin danas će, na svoj rođendan, održati rutinski sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti i imati nekoliko telefonskih razgovora, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

200 MILIONA POZDRAVA: Srbi iz Raške na najoriginalniji način čestitali rođendan PUTINU (VIDEO)

- Putin obično slavi svoj rođendan sa porodicom i dragim osobama. Ponekad sa kolegama. Lista telefonskih razgovora koje će sutra obaviti je dugačka. Predsednik će primati i čestitke - rekao je Peskov i dodao da će on obavestiti medije o kontaktima Putina i stranih lidera, prenosi Tas s.

On je odbio da otkrije da li je na toj listi i ime američkog predsednika Donalda Trampa. Vladimir Putin sutra puni 65 godina.

Povodom njegovog rođendana, picerija "Ledo" u Vašingtonu predložiće svojim posetiocima picu "ljutu kao Putin", rekao je menadžer restorana Tarik Dijaba.

Foto: Tanjug/AP

- Znam da je Putin veoma harizmatičan lider. Odlučili smo da mu čestitamo rođendan pripremanjem pice koja će nositi njegovo ime. Akcija će trajati samo tri dana, od 7. do 9. oktobra - rekao je Dijaba.

Picerija se nalazi nedaleko od ruske ambasade, čiji je radnici često posećuju. Dijaba je izrazio nadu da će se jelo svideti i Rusima i građanima drugih država.

ŠTA JE DOSAD DOBIJAO ZA POKLON?

Među poklonima koje je do sada dobijao od šefova država su retka književna izdanja, kopija Monomahove kape, tigar, pa čak i krokodil. U čast ruskog lidera, predsednik Indonezije je uz gitaru otpevao "Happy Birthday to You", a kolege iz Japana i Kine su mu poklonili japansko piće sake i tortu.

Foto: Tanjug / AP

U kolekciji poklona se nalaze i kopija kape Monomaha, koju su napravili ruski juveliri, i karta federalnih okruga napravljena od uralskog poludragog kamena jaspisa. Interesantan je i poklon predsednika Moldavije od kojeg je Putin, naime, dobio živog krokodila sa posvetom: Krokodil - jedina životinja koja ne ide unazad.

Za svoj 58. rođendan Putin je na poklon dobio mladunče tigra staro dva i po meseca po imenu Maša, koja danas živi u zoo-vrtu u Gelendšiku. Za šezdeseti rođendan, Putin je od ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dobio na poklon knjigu Aleksandra Benua o Carskom selu iz 1910. godine.

Među poklonima su i fudbalska lopta zlatne boje, koju su predsedniku dali fudbaleri CSKA u čast osvajanja Kupa UEFA u sezoni 2004/2005, i 11 od 30 tomova sabranih dela Aleksandra Solženjicina, poklon njegove udovice Natalije.

Foto: Tanjug/AP

I za kraj, kralj Bahreina Hamad ben Isa el Halif je prošle godine predsedniku Putinu poklonio "Mač pobede", napravljen od čelika iz Damaska i plemenitih metala, koji je naručio za sebe lično.

Kada je reč o samim poklonima, najveći deo njih se tradicionalno čuva u predsedničkoj biblioteci, dok Putin samo neke poklone, dobijene od ličnih prijatelja, zadržava za sebe.

Prošle godine, ruskom predsedniku čestitali su i Srbi iz Raške na originalan način.

- U Srbiji postoji poslovica: Nas ima 200 miliona zajedno sa Rusima. Dvesta miliona pozdrava i najlepših čestitki za vas Vladimire Vladimiroviču Putine - rekli su oni u glas.

Ipak, svima je ostalo u pamćenju kako je Suzana Mančić čestitala Putinu rođendan pre nekoliko godina.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA