≫ 

ZA DOBRO JUTRO: Dečaci igraju fudbal u blatu, prljava im je kosa i koža, teška sudbina, ali ne postoji jači osmeh od njihovog (FOTO)

Njihova snaga je upravo u ovoj lopti i njihovom zajedništvu, bez obzira na sve što im se dešava. Neka ove fotografije budu moto vašeg današnjeg dana

  • 5

Dobro jutro! Nekoliko dečaka je odlučilo da ih ni blato ni kiša ne zaustave u onom što najviše vole da rade. Oni igraju fudbal uprkos stanju terena koji im je jedini na raspolaganju.

ZA DOBRO JUTRO: Ova devojčica ima najbolje drugare na svetu. Sa njima se smeje i postaje bolja osoba (FOTO) (VIDEO)

A ovo je prava priča o njima. Oni su Rohindža muslimani koji žive u izbegličkom kampu u Bangladešu, koji su tu rođeni, i tu ostaju do daljnjeg. Ovo je njihovo jedino igralište i njihovi osmesi su najjači na svetu.

Igraju svoju igru i pokušavaju da ostanu van ratnih igara spoljne politike. Njihova snaga je upravo u ovoj lopti i njihovom zajedništvu.

Foto: Tanjug/AP

Inače, deca, koja čine većinu, gotovo 600.000 pripadnika naroda Rohindža, koji su izbegli iz Mjanmara, suočena su sa paklom na zemlji u pretrpanim i blatnjavim kampovima za izbeglice u Bangladešu. U izveštaju Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija, navodi se da je većina dece, koja čine 58 odsto izbeglih iz Mjanmara tokom prethodna dva meseca, nedovoljno uhranjena, preneo je AP.

- Većina Rohindža dece izbeglica u Bangladešu prisustvovala je stradanjima u Mjanmaru, kakva deca nikada ne bi trebalo da vide i doživela su ogromne gubitke - rekao je izvršni diretkor UNICEF Entoni Lejk.

Foto: Tanjug / AP

U izveštaju UNICEFA, koji je sačinjen pred održavanje donatorske konferencije, koja će biti održana u ponedeljak u Ženevi, ističe se da su izbeglicama potrebni čista voda, hrana, sanitarno-zdravstvene mere, skloništa i vakcinacija zbog moguće pojave kolere. Autor izveštaja Simon Ingram upozorava i na pretnju, koju predstavljaju krijumčari ljudi i druge ososbe, koje bi mogle da eksploatišu decu u područjima gde postoji velika koncentracija izbeglica.

Prema podacima UN, više od 500.000 Rohindža je do sada stiglo u Bangladeš iz mjanmarske provincije Rakhina, od 25. avgusta, od početka vojne operacije mjanmarskih bezbednosnih snaga. UN vojnu ofanzivu Mjanmara opisuju kao etničko čišćenje, međutim, Mjanmar insistira da se njena vojska bori protiv "terorista koji ubijaju civile i spaljuju sela".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mara

    22. oktobar 2017 | 09:37

    Malisani uzivaju svaki trenutak u tome sto imaju...i srecni su...i tuzno je koliki malo nekoj djeci treba da bar na tren budu srecni...a koliko su ponekad tuzna djeca kojima je naizgled sve pruzeno....ali ipak nije sve...

  • Nemanja

    22. oktobar 2017 | 13:40

    Kakvo crno dobro jutro, jadna deca.

  • Zoran

    22. oktobar 2017 | 07:28

    Sreca se u matematici definise kao kolicnik dve stvari: Stvarni uspeh u zivotu podeljeno sa zeljenim uspehom. Ako vam je stvarni uspeh veliki, ali zelje jos vece, vi cete biti nesrecniji nego neko ko skoro da nema zelja, pa je srecan sto je ziv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA