≫ 

Pronađeno selo u kojem je nemački car tri dana bosonog čekao papu po mećavi, moleći za oprost

Po izvorima iz tog doba, nemački car je samo u vunenom ogrtaču i bosonog tri dana po snežnoj mećavi morao da čeka ispred vrata dvorca

  • 0

Ruševine sela u kojem je papa Grgur VII ponizio nemačkog cara Henrika IV. 1077. godine otkrivene su u severnoj Italiji.

Italijani ne odustaju dok ne uzmu slike iz našeg Narodnog muzeja: Traže samo najvrednije!

Arheolozi su pronašli ostatke najmanje 40 kuća i stepenice na kojima je Henrik IV, car Svetog Rimskog Carstva, veroatno klečao dok je danima čekao da ga papa primi, pišu u petak italijanske novine La Republika.

- Prve faze istraživanja, koje će trajati godinama, već su dale iznenađujuće rezultate - pišu novine o iskopavanju, koje nadgledaju akademici sa sveučilišta iz Padove i Bolonje.

Kanosa je dosad bila poznata po ostacima dvorca u kojem su se susreli Henrik IV i Grgur VII, a sada arheolozi nastoje otkriti ostatke razvijenog sela koje ga je okruživalo.

Dvorac Kanos u Italiji Foot: Wikipedia/Simona65

Henrik IV je doputovao u Kanosu, oko 35 kilometara južno od Parme, kako bi od Grgura VII zatražio oprost nakon što ga je ovaj izopštio.

Po izvorima iz tog doba, nemački car je samo u vunenom ogrtaču i bosonog tri dana po snežnoj mećavi morao da čeka ispred vrata dvorca pre no što mu se Papa smilovao.

Istoričari smatraju kako je taj susret udario temelje modernoj razdovojenosti Crkve i države, a fraza "odlazak u Kanosu" postala je sinonim za bezuslovnu predaju neprijatelju.

U svom poznatom govoru iz 1872. godine nemački "gvozdeni kancelar"Oto von Bizmark tako je rekao da "neće ići u Kanosu", što je značilo da njegovo novo nemačko carstvo neće ponovno pokazati poniznost Svetoj Stolici.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA