Italijani ne odustaju dok ne uzmu slike iz našeg Narodnog muzeja: Traže samo najvrednije!

Viši sud je već odbacio zahtev Italije, smatrajući da su njihove tvrdnje u domenu nedokazane pretpostavke i misaone spekulacije

  • 2

Viši sud u Beogradu dobio je novi "hitan zahtev za međunarodnu pravnu pomoć" od tužilaštva u Bolonji, čiji je krajnji cilj da se iz Narodnog muzeja zapleni i u Italiju vrati osam slika koje je Srbija dobila od zapadnog saveznika kao ratnu reparaciju, pišu "Večernje novosti".

ITALIJA TRAŽI NAŠE SLIKE IZ NARODNOG MUZEJA: Kome zaista pripada Tintoreto?

Ta umetnička dela je 1941. godine nemački rajhsmaršal Herman Gering po visokoj ceni legalno kupio od porodice Kontini Bonakosi, preko antikvara Euđenija Venture.

Slike su 1949. kao odštetu na ime opljačkanog kulturnog blaga iz Jugoslavije dodelili organi Američke okupacione uprave u Nemačkoj. Amerikanci su upravljali Sabirnim centrom u Minhenu, gde su čuvane zaplenjene umetnine nacista.

Vlasti posleratne Italije su 1950. godine retroaktivno okarakterisale legalnu trgovinu s nemačkim nacistima od 1936. do 1945. kao pljačku italijanske kulturne baštine.

S tim obrazloženjem tužilaštvo iz Bolonje je prvi put 2015. godine zatražilo zaplenu slika iz beogradskog Narodnog muzeja, a sad to čini ponovo, jer je taj zahtev naš Viši sud odbio kao neutemeljen.

Adam i Eva, Ticijanova slika. Foto: Wikipeda

Srpski pravnici su tokom razmatranja zahteva trpeli velike neformalne pritiske, jer su neki mediji prenosili stavove koji su bili revizija istorije Drugog svetskog rata i po kojima je žrtva, okupirana Srbija, oštetila okupacione sile.

- Sud je u preliminarnom razmatranju postavio pravno pitanje: da li su Herman Gering i druge nacističke vođe bili zakoniti vlasnici navedenih umetničkih dela koja su predmet ove međunarodne zamolnice.

Buvša Kraljevina Italija bila je saveznik Bivšeg Trećeg rajha do septembra 1942, tako da se ne može smatrati da je sticanje prava svojine na njihovoj strani bilo nasilno, niti pod otvorenom silom, niti pod kompulzivnom silom ili zloupotrebom poverenja od strane nemačkih državljana prema italijanskim državlajanima kao prethodnim vlasnicima umetničkih predmeta - piše u obrazloženju Višeg suda.

Foto: Wikimedia

Srpski pravnici su pažljivo razmotrili navode bolonjskog tužioca da su nemački nacisti kao moćniji saveznici primoravali trgovce fašističke Italije da im pod nepovoljnim uslovima prodaju umetnička dela.

Viši sud je ovakve tvrdnje odbacio, smatrajući da je njihovo korišćenje "u domenu nedokazane pretpostavke i misaone spekulacije".

Odbijajući zahtev iz Bolonje, srpski pravnici su uzeli u obzir i stručno mišljenje Svetske jevrejske organizacije za restituciju, koja smatra da su SAD, kao sila koja je legitimno okupirala nacističku Nemačku, istorijski veoma uspešno obavile i restituciju opljačkanog kulturnog blaga, ali i reparaciju na ime nestalih umetnina, kao u slučaju tadašnje Jugoslavije.

Novi zahtev tužilaštva iz Bolonje ne uzima u obzir takvo mišljenje i nastavlja da uporno traži slike iz Narodnog muzeja, ne nudeći suštinski nove argumente.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maća

    4. novembar 2017 | 20:47

    Pa kad teramo mak na konac neka Italijanski ekonomisti izracunaju koliko trebaju da plate ratnu ostetu pa mozemo da razgovaramo o slikama.

  • mama

    5. novembar 2017 | 10:43

    A da mi izracunano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA