≫ 

Trampu u Južnoj Koreji poslužili soja sos koji je stariji od Amerike

Na banketu je služen i grilovani list, Trampova omiljena riba

  • 1

Soja sos star 360 našao se na jelovniku državnog banketa koji je Južna Koreja organizovala za američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp i Melanija na ručku sa japanskim premijerom: Mi se volimo i naše zemlje se vole! (FOTO)

Na večeri su poslužena goveđa rebra sa sosom, napravljenim od "izuzetnog, 360 godina starog, soja sosa", rekao je portparol predsedničke kancelarije u Seulu. To znači da je više od 100 godina stariji od Sjedinjenih Američkih Država. Čuveni sos je napravljen 1657. godine, u godini rođenja tvorca Deklaracije o nezavisnosti SAD Bendžamina Frenklina.

Fermentisana hrana uključujući soja sos je glavni sastojak južnokorejske kuhinje, a soja sosevi koje su napravili poznati majstori i koji su decenijama - ili čak vekovima - fermentisali, prodaju se po ceni od čak više desetina hiljada dolara po litru.

Soja sos je jedan od osnovnih sastojaka južnokorejske kuhinje. Na gastronomskom sajmu 2012. godine, predstavljen je sos za koji se tvrdilo da je star 450 godina i za koji je određena cena od 100 miliona vona (77.000 evra).

Na banketu je služen i grilovani list, Trampova omiljena riba.

- Jelovnik sadrži hranu sa lokalnim, tradicionalnim ukusima, ali koja takođe može biti po ukusu predsednika SAD - rekao je zvaničnik za južnokorejsku agenciju Jonhap.

Banket je bio potpuno suprotan veoma američkom meniju koji je u Japanu Trampu ponudio premijer Šinzo Abe, sa kojim američki predsednik ima mnogo srdačniji odnos nego s južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA