ODAKLE JE ON DOŠAO? Ovo je prvi vanzemaljski objekat koji nije iz našeg solarnog sistema, a došao je da nas "poseti"

Kada je određena njegova putanja, utvrđeno je da ovo telo ne vodi poreklo iz Sunčevog sistema

  • 13

Prvi put su astronomi uspeli da zabeleže asteroid koji je ušao u solarni sistem. Na osnovu onoga što je zabeležila opservatorija ESO-a preko svog velikog teleskopa u Čileu, ali u velikim opservatorijama širom sveta može da se vidi da je ovaj veliki objekat putovao milionima godina kroz svemir pre nego što je došao do našeg solarnog sistema, prenosi eso.org.

Misteriozni objekat prošao pored Zemlje: Vanzemaljci dolaze?! Teoretičari zavere nas ubeđuju da je ovo NLO (VIDEO)

Asteroid je tamne boje, pomalo crvenkast, ali izduženog oblika. Novi rezultati o njemu su se pojavili u časopisu Nature 20. novembra.

U nedelju 19. novembra 2017. godine, Pan-STARRS 1 teleskop na Havajima je zabeležio svetleću tačku na nebu. U početku je izgledao kao mali tipičan asteroid koji se brzo kreće, ali su dodatna istraživanja omogućila da se utvrdi njegova tačna putanja.

Kada je određena njegova putanja, utvrđeno je da ovo telo ne vodi poreklo iz Sunčevog sistema.

U početku su mislili da je u pitanju kometa, ali je kasnije ustanovljeno da nema znakova kometske aktivnosti, nakon što se približio Suncu u septembru 2017. godine.

Objekat je kvalifikovan kao međuzvezdani asteroid i nazvan je 1I/2017 U1(Oumuamua).

Utvrđeno je da je Oumuamua gust, da ima u sebi kamen i metal i da mu nedostaje značajna količina vode i leda, a njegova površina je tamna i crvena zbog efekata zračenja iz kosmosa tokom miliona godina.

Procenjuje se da je dugačak oko 400 metara, prenosi eso.org.

Preliminarni obračuni ukazuju da je predmet došao iz pravca zvezde Vege u severnom sazvežđu Lire. Brzina kojom putuje je 95.000 km na sat.

Smatra se da je asteroid lutao o Mlečnom putu stotinama miliona godina, pre nego što se slučajno došao do sa solarnog sistema.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aleks

    22. novembar 2017 | 22:36

    To su srpske tajne letilice iz drugih Galaksija! Ponekada prodju u blizini naše Galaksije, da malo prodrmaju živce Vatikanu i CIA! Srbi su inače najstariji narod u Kosmosu, źive na svim planetama, govore svuda čisto Srpski, peku rakiju i vole ćevape!

  • Zvrk

    21. novembar 2017 | 23:53

    Možda Aliena nosi,ko to zna.

  • Rogozin

    21. novembar 2017 | 22:27

    Nista nije slucajno. Za sve postoji dobar razlog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA