POLITIČARI KOJI VRŠE NUŽDU: Najpopularnije figurice mogu da predvide pobednika na izborima. Da li će tako biti i danas? (FOTO)

Figurice "Kaganera" su deo katalonske tradicije, kao na drugim područjima sa katalonskom kulturom

  • 0

"Kaganer" figurice ili "čovek koji vrši nuždu", još odavno su popularne u Kataloniji prilikom božićnih praznika. Sa ovogodišnjim izborima u ovoj španskoj pokrajini ove figurice ali sa likovima poznatih političara su i više nego tražene, prenosi Rojiters.

Izbori u Kataloniji koji neće rešiti probleme: Već je pričinjena velika ekonomska šteta, kompanije beže, kruzeri ne pristaju u Barselonu (FOTO)

Male statue četvorice glavnih kandidata za katalonske izbore su se dobro prodavale, a figurice premijera Španije Marijana Rahoja i lidera stranke Podemos Pabla Iglesija su posebno popularne, ističu prodavci.

Figurice "kaganera" su deo katalonske tradicije, kao na drugim područjima sa katalonskom kulturom. Tradicionalni "kaganer" je figurica seljaka koji nosi belu košulju i crvenu beretku.

Iako katolička crkva toleriše "kaganera" i dalje postoje brojne rasprave da li je prostojno da katalonska tradicija obuhvata i "kaganera".

Poreklo "kaganera" nije poznato ali tradicija postoji već od kraja 17. i početkom 18. veka. Od 1940-tih godina Katalonci su svoju tradiciju malo izmenili.

Pored standardnog kaganera, ove figurice su pravljene sa likovima političara, đavola, Deda Mraza, poznatih ličnosti, sportista, članova španske kraljevske porodice, britanske kraljevske porodice i drugih poznatih ljudi iz prošlosti i sadašnjosti.

Foto: Profimedia

Samo nekoliko dana nakon što je izabran za američkog predsednika 2008. godine, Baraka Obama je dobio svoju figuricu "kaganera".

Prošle godine uoči predsedničkih izbora u SAD najprodavaniji "kaganer" bila je figurica Donalda Trampa, pa ispada da je na taj način predviđena njegova pobeda, prenosi rts.rs.

Ove godine najprodavanija je figurica bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona. Da li će istorija ponoviti kao i sa Trampom ostaje da vidimo rezultate današnjih izbora u Katalonij.

Foto: Profimedia

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA