Prebegao u SAD i bio šerif, posle čudesnog isceljenja ruke otišao u Hilandar: Sve o preminulom Jeromonahu Kirilu (VIDEO)

Zbog ideološkog suprostavljanja sa oficirima JNA beži u inostranstvo prošavši put od Evrope do Amerike i nazad

  • 6

Jeromonah Kirilo preminuo je 6. februara 2018. godine u manastiru Hilandar na Svetoj Gori. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za sve pravoslavne vernike, a najviše za ljude koje je ovaj čovek ispovedao.

Tuga na Svetoj Gori: Preminuo najstariji monah manastira Hilandar

Rođen je još davne 1935. godine u selu Ritjevštici između Kruševca i Trstenika. U manastir Hilandar došao je prethodno prošavši pravu golgotu poput mnogih, progonjen je od strane posleratnog režima. Nakon što se zamonašio u manastiru Vitovnica 1954. godine regrutovan je i poslat na odsluženje vojnog roka.

Zbog ideološkog suprostavljanja sa oficirima JNA beži u inostranstvo prošavši put od Evrope do Amerike i nazad. Uz sveštenički poziv radio je kao konobar, čak i kao šerif.

Posle čudesnog isceljenja teške povrede ruke odlučio je da monaški život provede pored one koja je u vreme ikonoborstva pomogla da se isceli i ruka svetog Jovana Damaskina, presvete Bogorodice trojeručice Hilandarske igumanije.

Od 1985. godine svoj život provodio je u manastiru Hilandar. Kao duhovnik manastira Hilandar svakodnevno je ispovedao na desetine poklonika.

Slobodno vreme provodio je u manastirskoj kuhinji i biblioteci. Svedočio je o monahu Kalistu, ocu Tadeji vojvodi Đujiću, igumanima Hilandara, predsednicima Srbije i mnogim drugima.

Kirilo Hilandarac je zasigurno bio jedan od najvoljenijih i najpoštovanijih monaha u Hilandaru pune 33 godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/mojkontakt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Celentano

    8. februar 2018 | 00:14

    Bravo za urednistvo. Nisam na drugim portalima primetio da su plasirali vest. Neka mu Gospod podari rajska naselja.

  • Sajko

    7. februar 2018 | 23:30

    Нека му је лака земља

  • Igor Š.

    8. februar 2018 | 09:43

    Pokoj mu duši. Amin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA