Najskuplji pad u američkoj istoriji: Koštao ih je 1,4 milijardi dolara, i posle 10 godina pamte kako su izgorele (VIDEO)

Kombinacija sporije brzine podizanja i negativni ugao napada doveli su do nepovratnog zaustavljanja i pada

  • 37

Avion bombaš "Duh Kanzasa" koji pripada 393. bombarderskom bataljonu sa 509-im blokom krila, vazduhoplovne baze Vajtmen, poleteo je pre 10 godina i srušio se dok je uzletao u Guamu, što se smatra "najskupljim padom" u istoriji američkih vazduhoplovnih snaga.

Dva pada za nedelju dana: Šta je zajedničko iranskom i ruskom avionu koji su se srušili i odveli u smrt sve koji su se nalazili u njima?

Dekodirane crne kutije iz ruskog aviona koji se srušio: Otkriven najverovatniji uzrok pada (FOTO) (VIDEO)

Avion je tada poleteo iz baze Andersen zajedno sa još tri bombardera u okviru carinske i granične zaštite (CBP) koju je četiri meseca sprovodio SAD na Pacifiku. Oba člana aviona uspešno su iskočila iz aviona na maloj visini. B-2 je udario u zemlju, pao i zapalio se.

Gubitak je procenjen na oko 1,4 milijardi dolara, što je navodno najskuplja nesreća u istoriji američke avijacije.

Pošto je avion bio sniman otkad je poleteo, pojavilo se nekoliko snimaka koji prikazuju nesreću.

Evo jednog snimljenog sa obližnje piste:

Istraživanje je otkrilo da je osnovni uzrok nesreće bila vlaga u senzorima za podatke o vazduhu: teške, učestale kiše su izazvale vlagu koja je ušla u senzore vazdušnih podataka koji su slali pogrešne podatke računarima za kontrolu leta. Kombinacija sporije brzine podizanja i negativni ugao napada doveli su do nepovratnog zaustavljanja i pada.

Pilot je zadobio manje povrede, a kopilot je dobio frakturu kičme od kompresije tokom izbacivanja. Lečen je u Vojnom Medicinskom centru Tripler na Havajima odakle je otpušten.

U vreme nesreće B-2 je zabeležio 5.100 sati leta i nije nosio naoružanje, prenosi businessinsider.com.

Pogledajte drugi snimak sa kontrolnog tornja u Guamu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Gile

    24. februar 2018 | 17:08

    Mislim da su "Buđanovci" ipak bili najveći pad. Avion kojim su želeli da napune budžet do neba je povučen iz upotrebe i sve narudžbe otkazane. Zatim su sledeli ludački troškovi za dva nova programa F-35 i F-22 od kojih je prvi izuzetno loš, a drugi upitan po mnogo tačaka. Tome treba dodati astronomske cene aparata koji ograničavaju prodaju vrlo malom broju država i malim naručenim količinama. Da stvari budu gore, ovi avioni su preskupi i za matičnu zemlju. Na kraju treba napomenuti da je obaranje F-117A u uslovima dramatične višegeneracijske razlike sudara borbenih sistema srušilo iluziju američke dominacije i neranjivosti.

  • Km

    24. februar 2018 | 15:47

    Da Bog da , da sve cesce padali

  • dragan

    24. februar 2018 | 17:31

    Orao pao....Orao pao!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA