≫ 

Vekovima se mislilo da je Isus Hrist bio dugokos, mršav i negovan, a sada se pojavila nova teorija

Fizički posao, bolesti koje su harale u njegovo doba i loša ishrana uticale su na izgled Isusa Hrista

  • 30

Dugačke plave kose, plavih očiju, dugih i vretenastih udova i "negovan" - tako se već vekovima zamišlja i prikazuje Isus Hrist. To je jedna evropocentrična vizija čoveka koji najverovatnije nije tako izgledao. Baš kao što nije izgledao ni kao mnogi glumci koji su ga ovekovečili na velikom platnu.

POREKLO ISUSA HRISTA: Evo šta Novi zavet kaže da se dešavalo pre nego što se rodio (FOTO)

Istoričarka Džoan Tejlor sa Univerziteta u Londonu napisala je knjigu o misteriji Isusovog izgleda, a zaključak je da je nalikovao većini svojih savremenika - bio je relativno nizak, maslinaste puti, smeđih očiju, mišićav i verovatno kratke kose.

Uz to, s obzirom da je Isus bio stolar, Tejlor zaključuje kako je on, s obzirom na svoj posao i način života u tom vremenu, vrlo verovatno bio i fizički disfiguriran, bilo ožiljcima, starim nesaniranim prelomima ili kožnim bolestima koje su tada harale. Zbog fizičkog posla i manjkave prehrane u kombinaciji s arheološkim i antropološkim dokazima zaključak je da je Isus, najverovatnije, bio mišićav i "nabijene" građe.

Zanimljivo je kako Stari Zavet najčešće ne beži od fizičkih opisa protagonista, pa su tako kraljevi David i Salomon i patrijarsi poput Abrahama i Mojsija opisivani kao, danas bi se reklo, "atraktivni". Isusov se izgled tretira na sasvim drugačiji način.

Foto: Wikipedia/Andrea del Verrocchio

Manjak opisa o njegovom liku, tvrdi Tejlor, takođe je poruka koja govori kako je Isus izgledao kao "prosečni građanin Judeje". Na nekim se mestima opisuje kako je Isus često "nestao u gomili". U Starom Zavetu prorok Izaija najavljuje rođenje čoveka koji neće privlačiti pažnju svojim kraljevskim izgledom, već će ga ljudi slediti zbog reči koje govori. Češće se opisuje njegova odeća nego fizičke karakteristike.

U Otkrovenju se pak opisuje Isus na nebesima, nakon što je napustio ovaj svet. Piše se o njegovoj glavi i kosi koja je bela poput snega ili vune. Njegove su oči kao vatra, u desnoj mu je ruci sedam zvezda a sjaji kao najsjajnije sunce.

Tejlor nije prva koja je odbacila viziju visokog i plavog "arijevskog" Isusa, ali prva dovodi u odnos uslove u kojima je Isus živeo i radio s njegovim fizičkim izgledom.

Prvi prikazi njegovog izgleda datiraju dva veka nakon njegove smrti. Hrišćanski teolog Irinej govori kako hrišćani tvrde da imaju portret Hrista kojeg je napravio Pontije Pilat - ali za to nema nikakvih dokaza.

- Isus je jeo neredovno i malo. Mnogo je hodao, a bavio se radom za koji je bila potrebna fizička izdržljivost. Bio je mršav, ali mišićavo mršav, a ne vitak i vretenast. Nedostatak opisa i epiteta ukazuje na to da je bio prosečnog izgleda, tj. nije se isticao lepotom - zaključuje Tejlor i još jednom ponavlja kako je većina prikaza Isusa Hrista odraz evropskih kulturnih vrednosti, a ne stvarnosti.

Upoznajte čoveka koji je razgovarao sa Bogom:

Daljinac

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA