≫ 

DOKAZANO: Žene su izdržljiviji vojnici od muškaraca u Norveškoj

Najnovije istraživanje pokazuje da žene-vojnici bolje podnose zahtevne vežbe od svojih muških kolega

  • 16

Nedavno objavljeno istraživanje u Norveškoj pokazalo je da žene-vojnici bolje podnose zahtevne vežbe od svojih muških kolega.

Rezultati tog istraživanja pokazali su da žene bolje gube masnoću tokom aktivnosti, što može biti prednost tokom dugoročnih vežbi ili operacija. Ustanovljeno je i da se žene brže oporavljaju, objavljena je vest na sajtu norveške ambasade u Srbiji.

>>>PODRŠKA U BORBI PROTIV ISLAMISTA: Norveške vojne trupe odlaze u Siriju

- U današnjem društvu, toliko je važno imati veliku mišićnu masu i malo masti na vašem telu - objasnila je Hilde Teien, članica tima koji je sproveo istraživanje.

Ovaj projekat je obuhvatio 23 muškaraca i 12 žena, pripadnika Specijalnih oružanih snaga Norveške. Oni su bili podvrgnuti fizičkim naporima u jednoj nedelji testiranja, nakon čega se ispostavilo da su muškarci izgubili 2,7 kg mišićne mase, dok su žene izgubile samo masnoće.

Ipak, studija nije impresionirala neke skeptike. Pukovnik poručnik Harald Hoibak, koji je prethodno rekao da žene u oružanim snagama oslabljuju borbenu sposobnost Norveške, odbacio je rezultate istraživanja.

- Koja je važnost bržeg oporavka žena ako one u osnovi imaju znatno manje fizičke sposobnosti i kapacitete? - upitao je on.

Broj žena koje služe u norveškoj vojsci neprekidno raste nakon uvodjenja obavezne službe za žene 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • draleRS

    27. mart 2018 | 12:31

    odlicno,sledeci put neka one idu u rat

  • Mилошке Србија

    27. mart 2018 | 14:26

    Cuvena vojska norveske,pa nije to sport.dal ce se brze oporaviti da su bili na kosarama na debelom minusu,ili vogosci,vukovaru.radim sa njima nisu za vojnika definitivno,cast izuzecima

  • Braco srbi budimo pametni

    27. mart 2018 | 10:40

    A Norveška nikad nije videla rat, u kompjuterskim simulacijama su izdrive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA