Ljudska vrsta je predodređena za izumiranje, a na nebu je znak koji na to upućuje. Da li možemo da preživimo? (FOTO) (VIDEO)

Da li je ljudska vrsta osuđena da uništi samu sebe? Odgovor na ovo pitanje možda se nalazi u Kanadi

  • 14

Istraživači su u Kanadi pronašli dokaze fosilizovane bakterije koja je mogla da stvori život na Zemlji 700 miliona godina ranije nego što ljudi misle.

- To sugeriše da je prvi korak stvaranja života relativno lak - rekao je dr Robin Hanson sa Instituta za budućnost čovečanstva.

Ako je to istina, postoji jedno uznemirujuće pitanje koje muči sve ljude.

Šta bi se desilo sa nama da se Zemlja okreće duplo brže? Dan bi trajao 12h, samo četiri sata bismo spavali, a neke države bi nestale (VIDEO)

- Zašto, kada pogledamo u nebo, sve izgleda mrtvo i prazno - pitao je dr Hanson.

Činjenica da ne vidimo druge civilizacije kada pogledamo u nebo je zapravo zloslutna. To može da znači da je izumiranje ljudske vrste neizbežno i to se zove Fermi paradoks.

- Postoji od 10 do 24 planeta u našem univerzumu. Svaka od njih mogla je da stvori život i širenje civilizacije. U tom slučaju, kada pogledamo u nebo, izgledalo bi drugačije nego u mrtvoj galaksiji - istakao je doktor.

Na osnovu sadašnjih procena, kada bi samo 0,1 posto planeta sličnih Zemlji stvorile život, postojalo bi oko milion vanzemaljskih civilizacija u našoj galaksiji.

Postavlja se pitanje gde su svi ti vanzemaljci?

- To je zbunjujuće i zastrašujuće. Kada je sve mrtvo, čak i ako ništa živo nije ni postojalo, znači da ga nešto ubija - rekao je Hanson.

Ovaj koncept zove se Veliki filter i može da bude u poreklu života, ili može da dođe kasnije u uvođenju vrste sa modernim ćelijama koje imamo sa drugim specijalizovanim ćelijama.

Robin Hanson ističe da kada je u pitanju ljudska civilizacija, postoje dva moguća ishoda.

Prvi scenario jeste da Veliki filter leži iza nas: život je već pronašao način da savlada prepreke koje mu se nalaze na putu ljudske egzistencije.

- Ako se nalazi iza nas, onda je pred nama svetla budućnost. Mi možemo, ako želimo, da se proširimo i postanemo vidljivi u svemiru - rekao je on.

U drugom scenariju filter je još uvek ispred nas. To znači da neki nadolazeći događaj blokira naš razvoj, kao što je blokirao i brojne vanzemaljske civilizacije pre nas.

- To su veoma loše vesti i trebalo bi da budemo zabrinuti - rekao je Hanson.

Zašto ne vidimo druge civilizacije kada pogledamo u nebo? Foto: Pixabay.com

Postoji puno formi u kojima bi Veliki filter mogao da dođe a ovo su samo neke od njih.

Najočigledniji način je da umremo, da nas nešto ubije, da mi ubijemo jedni druge. Zbog toga je otkrivanje života, koji je star koliko i sama zemlja, zapravo loša vest.

Međutim, Hanson ističe da je teško ubiti celo čovečanstvo.

- Većina velikih katastrofa za sobom ostavi ostatak, koji opet naraste i stvori se civilizacija. Čak ni nuklearno oružje ne može da uništi život i spreči da se civilizacija ponovo uspostavi - istakao je on.

Prirodni poredak univerzuma jeste da umre sam, u hladnom i potpunom mraku. U međuvremenu, imamo mogućnost da istražujemo našu galaksiju, ali samo ako uspemo da preživimo dovoljno dugo.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • brana

    7. maj 2018 | 22:40

    U cetvrtak je pijac u Ćićevcu i Milisav donosi onaj mladi sir a u njemu su one bakterije sto mozda mogu da produze zivot na zemlji za barem jos 701 milion godina....a mozda i ne....ne se zna!

  • Cika Velja

    7. maj 2018 | 23:28

    Kako je,nazovi ljudska pamet,plitka i providna? Kao,mi sve znamo,zivot je stvar slucajnosti,neko ubija vanzemaljske civilizacije,jedino nam se omaklo da od postanka nase civilizacije pa do danas nesmanjenom zestinom i entuzijazmom testerisemo granu na kojoj sedimo! Pa kako to da nikako za sve ove silne godine,od sve silne ljudske pameti da nam nije bolje,nego samo gore i gore???

  • tony

    8. maj 2018 | 08:06

    mrtvo nebo!? kako gde. nebo iznad nemacke je prilicno zivahno. nema noci a da na njemu ne vidim nesto sto nije ljudska ruka napravila. nekome istina ne odgovara pa se ta tema gura pod tepih. dovoljno je izaci na terasu i pola sata gledati zvezde, garantujem da cete vec prvo vece videti nesto zanimljivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA