Budućnost - avion bez prozora: Letelice bi bile lakše i brže, letele bi više i trošile manje goriva (VIDEO)

Predsednik kompanije Ser Tim Klark rekao je da su slike toliko dobre da su čak i bolje od realnosti, kao i da je konačni cilj da na avionima u budućnosti ne bude prozora uopšte

  • 2

Aviokompanija "Emirates Airline" predstavila je novi apartman u prvoj klasi, u svom najnovijem avionu, a glavna novina su virtuelni prozori, jer pravih prozora nema.

Kako bi putnici mogli da vide šta se dešava napolju, na mestima predviđenim za prozore, projektovaće se fotografije koje će beležiti kamere, prenosi BBC.

>>> Ponovo se uspostavlja najduži let na svetu: Od Singapura do Njujorka za 19 sati će moći samo oni sa dubljim džepom (FOTO)

Avioni bez prozora bi bili lakši i brži, a mogli bi da lete više i da troše manje goriva - Foto: Pixabay

Aviokompanija je tim povodom istakla da se uvođenjem ovakvih noviteta otvara put za uklanjanje svih prozora iz budućih aviona, kako bi se letelice učinile lakšim i bržim. Virtuelni prozori nalaze se u kabini prve klase u avionu tipa Boeing 777-300ER, najnovijem u floti "Emirates Airline-a".

Predsednik kompanije Ser Tim Klark rekao je da su slike toliko dobre da su čak i bolje od realnosti, kao i da je konačni cilj da na avionima u budućnosti ne bude prozora uopšte.

- Zamislite da se ukrcavate u avion bez prozora, a kad uđete unutra, oni su tu - rekao je Klark.

Kako je objasnio, avioni bez prozora bi bili lakši i brži, a mogli bi da lete više i da troše manje goriva.

BEZBEDNOSNI PROBLEMI

Iako predsednik ove arapske aviokompanije ističe niz prednosti na račun aviona bez prozora, stručnjaci za bezbednost u avijaciji navode da kabinsko osoblje mora biti u mogućnosti da vidi šta se dešava van letelice, naročito ukoliko postoji hitan slučaj.

Profesor Grejem Brejtvejt sa Univerziteta Kranfild rekao je da je veoma važno da kabinsko osoblje bude u mogućnosti da vidi šta se dešava izvan aviona, a naročito ako je neophodna hitna evakuacija. Takođe, dodao je da bi u slučaju evakuacije i putnici trebalo da znaju šta se dešava napolju, posebno ako dođe do požara.

S druge strane, predstavnik Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva naveo je da ne vidi nikakav konkretan izazov koji ne bi mogao da se prevaziđe kako bi se osigurao isti stepen bezbednosti kao i kod letelica koje imaju prozore.

Profesor Brejtvejt istakoa je da će glavna prepreka na avionu bez prozora biti percepcija putnika o tehnologiji.

- Avion bi mogao da bude veoma klaustrofobičan za brojne putnike, a mnogima je putovanje avionom već dovoljno uznemiravajuće.

VIDEO: Usred leta odvalio se unutrašnji prozor na avionu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Windows

    8. jun 2018 | 09:17

    Divna ideja. Ugrade takve „prozore" u stanove, pa virtuelno od 06-14 imamo fotografije da smo na odlično plaćenom poslu, u izvanrednim uslovima, posle posla: fotografije da se odmaramo na Kopaoniku, Karibima, Santoriniju, a uveče pred spavanje: fotografije kako smo na večeri u Hajatu sa prijateljma iki bez njih...a nog nismo zakoračili iz svojih stanova...Nada za sve nezaposlene, sve gradjane da budu „srećni" je, dakle, u zatvaranju prozora, i na kućama!

  • Čabar

    8. jun 2018 | 08:39

    A jel će i šoferšajbnu da skinu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA