U Zapadnoj Evropi raste broj stanovnika, u Istočnoj opada: Zemlje sa Balkana na dnu liste!

Najgore su Bugarska, Letonija, Litvanija, Moldavija, BiH i Kosovo, u kojima je nakon 1990. broj stanovnika opao za više od 20 posto

  • 0

Stanovništvo zapadne Evrope znatno raste zahvaljujući migracijama i doseljavanju, dok istočna Evropa ima problem s demografijom zbog odlaska građana, zaključak je najnovije analize Austrijske akademije nauke i Demografskog instituta iz Beča.

Austrijski naučnici analizirali su razvoj stanovništva u Evropi između 1990. i 2017, uzimajući u obzir prirodni demografski razvoj i migracije.

>>> UNICEF izračunao koliko će Srba biti 2041, rezultat je užasavajući

U Irskoj je zabeležen porast od 36 odsto - Foto: Wikipedia/Michal Osmenda

Na dva suprotstavljena kraja nalaze su Irska s rastom od 36 posto, pre svega zahvaljujući prirodnom demografskom razvoju, i Bosna i Hercegovina s najvećim smanjenjem stanovništva od 22 posto, prouzrokovanim emigracijom.

Hrvatska je među "gubitnicima", jer ovde živi 13 posto manje ljudi nego 1990. godine, prenosi Jutarnj list.

Države s najvećim rastom stanovništva su Švajcarska, sa 26 posto, uglavnom zbog useljavanja, Norveška sa 24 posto, podjednako zahvaljujući natalitetu kao i imigraciji, Španija sa 20 posto, zbog imigracije, Francuska sa 18 posto (manje imigracija, više natalitet) i Švedska sa 17 posto (pretežno zahvaljujući imigraciji).

U čitavoj postkomunističkoj Evropi broj stanovnika narastao je samo u Sloveniji i Slovačkoj, i to za svega tri posto - Foto: pixabay.com

Na drugoj strani, u čitavoj postkomunističkoj Evropi broj stanovnika narastao je samo u Sloveniji i Slovačkoj, i to za svega tri posto.

Najgore su Bugarska, Letonija, Litvanija, Moldavija, BiH i takozvana država Kosovo (koja je uzeta u istraživanje), u kojima je nakon 1990. broj stanovnika opao za više od 20 posto.

Prema ovoj analizi austrijskih demografa, nema nagoveštaja promene trendova.

VIDEO: Našao je malog migranta na ulici i od njega napravio NBA zvezdu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA