≫ 

Kakvu tajnu krije sarkofag od crnog granita? U Aleksandriji iskopan najveći sanduk do sada, nije otvaran 2.000 godina (VIDEO)

Ono što je iznenadilo arheologe j e činjenica da sarkofag tokom vekova nije opljačkan, iako su pljačkaši grobova oputošili brojne grobnice u blizini

  • 1

U okrugu Sidi Gaber u Aleksandriji, u Egiptu, nedavno je pronađen drevni sarkofag napravljen od crnog granita.

Kako je poklopac bio zapečaćen malterom, stručnjaci veruju da kovčeg nije otvaran 2.000 godina, što je veoma neobična pojava, s obzirom da su pljačkaši tokom vekova opljačkali mnoštvo grobnica, prenosi magazin Smitsonijan. Njegova veličina je svakako veoma značajna, jer je to za sada najveći sanduk ikada pronađen u Aleksandriji.

>>> DA LI JE OVO GROB ALEKSANDRA VELIKOG? Niko ne zna kome pripada ovaj sarkofag čija je lepota bez premca (FOTO)

Sarkofag je pronađen na dubini od oko pet metara i to u grobnici, za koju se veruje da pripada Ptolomejskom periodu, otprilike između 305. i 30. godine pre nove ere. Iskopavanja su vršena zbog izgradnje nove zgrade u tom području. Nedaleko od grobnice, pronađena je i gipsana bista, za koju se veruje da prikazuje lik čoveka koji je sahranjen na tom mestu, ali njegov identitet nije poznat.

Arheolozi su Aleksandriju, koju je osnovao Aleksandar Veliki, ignorisali decenijama, jer je grad od oko pet miliona ljudi izgrađen na ruševinama. Ipak, nedavno je doneta odluka da se uloži veći napor kako bi se pronašli i sačuvali tamošnji antikviteti.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA