≫ 

Otkriveno najveće stopalo dinosaurusa ikada: Ista vrsta pojavljuje se u filmu "Park iz doba jure" (VIDEO)

Nakon detaljnih priprema i analiza, Malteze i njegov međunarodni tim, koji čine stručnjaci iz Sjedinjenih Država, Švajcarske i Nemačke, sada su identifiikovali stopalo kao deo tela životinje koja je u bliskom srodstvu s brahiosaurusom

  • 1

Naučni časopis "PeerJ - The Journal of Life and Environmental Sciences" nedavno je objavio rad u kome je detaljno opisano stopalo dinosaurusa, poznato kao "Bigfoot", a koje je najverovatnije pripadalo brahiosaurusu.

Stopalo su, sada već davne 1998. godine, tokom ekspedicije iskopali naučnici sa Univerziteta u Kanzasu, na čelu s glavnim autorom rada Entonijem Maltezeom.

>>> U Egiptu otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaurusa, koji je živeo pre 100 miliona godina

Nakon detaljnih priprema i analiza, Malteze i njegov međunarodni tim saradnika identifikovali su stopalo kao deo tela životinje srodne brahiosaurusu, prenosi Sajns Dejli (Science Daily).

Kako je napisao Malteze, odmah je bilo vidljivo da, stopalo dugo skoro metar, pripada veoma velikoj životinji, pa je zato primerak i nazvan "Bigfoot". Prema postojećim podacima, brahiosaurus je bio dug oko 25 metara, a glavu je mogao da podigne oko 13 metara iznad zemlje. Ipak, postoje dokazi, poput stopala, koji sugerišu da je bio viši od toga.

Nakon detaljnih priprema i analiza, Malteze i njegov međunarodni tim, koji čine stručnjaci iz Sjedinjenih Država, Švajcarske i Nemačke, sada su identifiikovali stopalo kao deo tela životinje koja je u bliskom srodstvu s brahiosaurusom.

Malteze i njegov tim koristili su 3D metodu skeniranja i detaljna merenja da bi uporedili "Bigfoot" sa stopalima različitih vrsta sauropoda, a rezultati do kojih su došli, pokazali su da je "Bigfoot" svakako najveće dosad otkriveno stopalo dinosaurusa.

Takođe, istraživanje je otkrilo da je brahiosaurus pre 150 miliona godina živeo u Americi i to na prostoru između istočnog dela države Juta do severozapadnog Vajominga.

Zanimljivo je da se brahiosaurusi pojavljuju u flimu "Park iz doba jure".

VIDEO: Stigao je sudnji dan! Rodilo se prase sa ljudskom glavom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Misa

    27. jul 2018 | 19:26

    Potpuno izmisljena stvar vezana za marketing holivuda!Ziveli pre 65 miliona godina I ima kostiju.Moze 100-200 '1000 godina Ali 65 miliona' cista americka fikcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA