≫ 

Devojčica (15) iz Švedske sama se bori protiv političara: Odbija da ide u školu i želi samo jednu stvar (FOTO)

Svakog dana, već dve nedelje, ova devojčica u tišini sedi na popločanom betonu ispred parlamenta u centru Stokholma, deleći letke na kojima piše: "Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost"

  • 3

Dok se Švedska ove godine borila sa najvrelijim letom u svojoj istoriji, Greta Tunberg, poznatija kao švedska Malala, odlučila je da protestuje ispred švedskog parlamenta kako bi naterala političare da preduzmu mere protiv klimatskih promena.

Greta se pita "zašto se truditi oko škole, ako političare nije briga za činjenice?" Zbog toga je rešila da štrajkuje i odbija da ide u školu sve do izbora u Švedskoj 9. septembra, kako bi skrenula pažnju na klimatsku krizu, prenosi Gardijan.

Svakog dana, već dve nedelje, ova devojčica u tišini sedi na popločanom betonu ispred parlamenta u centru Stokholma, deleći letke na kojima piše: "Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost."

Potpuni stranac nudi studentkinji besplatno putovanje Evropom: Spavaće u luksuznim hotelima, obilaziće metropole, ali postoji jedan jeziv uslov

- Ovo radim jer niko drugi ništa ne preduzima. Moja je moralna dužnost da preduzmem sve što mogu. Želim da političari postave pitanje klime kao prioritet, da se usredsrede na klimu i pristupe joj kao kritičnom pitanju - kaže Greta.

 

Kad je ljudi upozoravaju da treba da bude u školi, ona im požae knjige u svojoj torbi.

- Knjige su mi ovde. Ali ja i razmišljam: Šta propuštam? Šta ću novo naučiti u školi? Činjenice više nisu važne, političari ne slušaju naučnike, zašto da onda ja učim? - pita devojčica.

Njen protest iznenadio je sve one koji su zadivljeni reputacijom Švedske kao zemlje pionira po pitanju brige za okolinu. Ove godine zemlja je izglasala "najambiciozniji klimatski zakon na svetu".

Gretinim roditelji žele da prekine štrajk i da se vrati u školu, dok među učiteljima vlada podeljeno mišljenje.

 

Gretina svest o klimatskoj krizi pre nekoliko godina je uzrokovala prevrat u njenoj porodici, prenosi Index.hr.

Njena majka, inače poznata operna pevačica Malena Ernman, odustala je od svoje svetske karijere zbog klimatskih učinaka avijacije.

- Greta nas je prisilila da promenimo svoje živote - tvrdi njen otac, Svante.

 

Skolstrejk dag 13, vecka 3. Vi sitter på mynttorget. #klimatstrejk #climatestrikeA post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

 

On kaže kako "nije imao pojma o klimi, a onda su počeli da istražuju i čitaju knjige o njoj, zajedno sa Gretom".

Greta ne gubi vreme dok štrajkuje, pa je napisala puno zadataka i pročitala tri knjige.

Devojčica boluje od Aspergerovog sindroma, koji je u prošlosti uticao na njeno zdravlje. Međutim, ona svoje stanje ne posmatra kao invaliditet, već kao dar koji joj je pomogao da prepozna klimatsku krizu.

VIDEO: Pogledajte kako izgledaju osnovne škole u Finskoj:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cika Velja

    5. septembar 2018 | 19:29

    Opaaa...kad dete kaze sta mu je moralna duznost,onda mi matori ne smemo ni da se pitamo zasto nam je ovako lepo? Jer moralna duznost je nalagala akciju,ali je nas bio strah,i pitali smo se zasto bas mi,a kao sto vidite,ovo dete nema tih pitanja! Moralna duznost je ipak...DUZNOST!!!

  • Јован Ктћ

    5. septembar 2018 | 22:34

    Лепо је то што ова девојчица брине о климатским променама, само не знам да ли би овако штрајковала да нема друштвених мрежа? Исувише је озбиљна тема за њена нејака плећа, а згодан начин да се привуче пажња.

  • Definitivno

    5. septembar 2018 | 22:22

    Dokon pop i jariće krsti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA