≫ 

7 najvećih laži iz istorije: Ovo je prava istina o džinovskim mravima, kanibalima koji su jeli starce i Egipćanima i njihovim mačkama

Herodotova "Istorija", koja se smatra jednim od najvažnijih izvora podataka iz starog veka, sadrži činjenice koje su zadavale muke naučnicima

  • 2

Otac istorije i grčki mislilac Herodot strastveno je istraživao i analizirao istorijska događanja. Svoja je saznanja marljivo zapisivao, ali njegova "Istorija" jedino je sačuvano delo; ono predstavlja prvo istorijsko delo zapadne književnosti.

Smatra se jednim od najvažnijih izvora podataka iz istorije starog veka i najuticajnijih dela istorije i književnosti. Iako su mnogi Herodota smatrali nedovoljno pouzdanim jer nije otkrivao izvore, ponekad se i ono što se činilo neverovatnim pokazalo istinitim. Takav je na primer slučaj s Herodotovim indijskim mravima.

Te džinovske životinje, koje su, kako piše, veće od lisice, radile su tunele u pesku. Francuski stručnjak Majkl Peisel pre 35 godina otkrio je kako se ne radi o mravima, nego o himalajskom mrmotu, a zabuna je nastala zbog netačnog prevoda, prenosi Punkufer.hr.

Herodotova istorija puna je zabluda Foto: Wikimedia/Marie-Lan Nguyen

Međutim, izgleda da su neki izvori Herodotu ipak lagali, kao što je na primer slučaj s narodom Masageti, koji je živeo istočno od Kaspijskog jezera.

SAMO SE SREĆNICI KUVAJU

Osim što su ubili persijskog kralja Kira Velikog, Masageti su prema Herodotu praktikovali ritualni kanibalizam za starce. Kad bi ljudi ostarili, pripremili bi im zabavu na kojoj bi ih skuvali i pojeli. Takva je smrt prema njihovom verovanju bila najbolja. Oni koji bi umrli od bolesti nisu bili na meniju, nego su bili sahranjeni. Najviše su žalili ljude koji nisu mogli da požive toliko da budu žrtvovani na "tako plemenit način".

NAKON SMRTI LJUBIMCA - BRIJANJE

Prema Herodotu, Egipćani su toliko voleli mačke da bi u slučaju požara žrtvovali sve kako bi ih spasili. Kad bi njihove mezimice uginule, iz žalosti bi obrijali obrve. Ako bi pas otišao s ovog sveta, obrijali bi celo telo. Egipćani bi brijali glave od malih nogu kako bi im ojačala lobanja na suncu, a osim na udarce, tako bi postali otporniji i na gubitak kose.

Egipćani su obožavali mačke Foto: Pixabay

KO NUDI VIŠE ZA MLADU?

U drevnom Vavilonu kad bi devojke postale spremne za udaju, skupilo bi ih se sve na jedno mesto i zatim bi krenula aukcija. One najlepše postigle bi najbolju cenu.

U "Istoriji" je zapisano i da su bolesnici trebali da izađu na ulicu kako bi im svako ko prođe mogao dati lekarski savet - bilo iz vlastitog ili nekog drugog iskustva.

I NILSKI KONJ IMA GRIVU

Prema Herodotovom opisu, nilski konji imali su kopita poput vola, konjsku grivu i rep, upadljive kljove. Sušenjem kože koja je bila čvrsta i žilava dobijala su se koplja.

Prema njemu su nilski konji imali grivu Foto: Wikipedia/Jon Connell

KOLIKO NARUKVICA, TOLIKO LJUBAVI

Libijske žene su, prema Herodotu, nosile po jednu kožnu narukvicu za svakog partnera s kojim su spavale. Veći broj narukvica ukazivao je na žene koje su omiljenije od ostalih.

Prema Herodotu, Tračani koji su živeli na prostoru današnje Bugarske napravili bi zabavu svih zabava kad bi član porodice napustio ovaj svet jer je pobegao zemaljskim nedaćama. Ali kad bi stigla beba, okupili bi se u krugu i plakali za sve muke i probleme koji je čekaju.

VIDEO: Virtemberška kapija na Trgu repubike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Laki

    28. februar 2019 | 14:13

    Ha, možda su neke od navedenih stvari i istinite. U Herodotovoj istoriji ima manje izmišljotina i bajki nego u Starome ili Novome Zavetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA