OBAMA SE OGLASIO PRVI PUT POSLE IZBORA: Tramp se protivi američkim vrednostima, protesti su dužnost naših građana

Bivši predsednik je dirnut interesom građana u zajednicama širom zemlje

  • 11

Zvaničnici Stejt Departmenta u ponedeljak su dali na uvid diplomatsku belešku kojom izražavaju svoje neslaganje izvršnom ukazu predsednika Donalda Trampa o imigraciji, a američke ambasade izveštavaju o nezadovoljstvu međunarodne zajednice tom merom. Trampovu odluku je kritikovao i bivši predsednik Barak Obama podržavši demonstrante.

Ponavlja se "MASAKR SUBOTNJE VEČERI": Tramp smenio glavnu državnu advokaticu, pravi sve ekstremnije korake (VIDEO)

U ponedeljak se, prvi put od napuštanja dužnosti predsednika, putem saopštenja oglasio i donedavni američki predsednik Barak Obama. Podržao je proteste protiv Trampovog ukaza navodeći kako se demonstranti bore za vrednosti koje su dovedene u pitanje.

-Bivši  predsednik je dirnut interesom građana u zajednicama širom zemlje. U svojim službenim izjavama dok je bio na dužnosti, predsednik je uvek isticao važnost uloge građana te je navodio kako svi Amerikanci imaju odgovornost da budu čuvari naše demokratije, ne samo za vreme izbora, već svakodnevno, stoji u saopštenju koje potpisuje Obamin portparol Kevin Luis.

Mera koju je Tramp potpisao u petak zabranjuje imigraciju u SAD iz Irana, Iraka, Sirijie, Libije, Somalije, Sudana i Jemena, te privremeno zaustavlja ulazak izbeglica. Ta odluka je već izazvala haos na granicama i carinama, azaposleni iz kancelarije za imigraciju teško su je sprovodili.

- Krajnji rezultat ove zabrane neće biti pad broja terorističkih napada u SAD-u, nego pad dobre volje prema Amerikancima i pretnja našoj ekonomiji - stoji u belešci objavljenoj putem "kanala neslaganja" Stejt Departmenta koji zaposlenima dopušta iznođenje drugačijeg mišljenja od službene politike. Belešku je navodno potpisalo više stotina zaposlenih, a njihov broj raste.

Američki zvaničnici su u odvojenoj objavi rekli kako su primili više izveštaja američkih ambasada o zaprepašćenosti međunarodne zajednice tom odlukom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Građani koji koriste svoje ustavno pravo na mirno okupljanje, organizacije i dizanje glasa prema svojim izabranim predstavnicima rade upravo ono što se od njih očekuje kada su američke vrednosti dovedene u pitanje, navodi se u saopštenju.

- Predsednik se suštinski protivi našim vrednostima s diskriminacijom pojedinaca na temelju njihove vere ili pripadnosti određenoj religijskoj zajednici - zaključuje se u Obaminom saopštenju koje se ovom poslednjom rečenicom neizrecivo odnosilo na Trampov ukaz.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TNT

    31. januar 2017 | 09:45

    Tramp treba da ih pohapsi.Obamu i Klintonovu zbog podstrekivanja na nemire i ne postovanje zakona.Po komandnoj odgovornosti i cao.Vratiti ustav kakav je bio pre Obame i ponistiti sve izmene napravljene za vreme Obaminog mandata.Odlazeca garnitura treba da pomaze a ne da opstruira rad dolazece .

  • Dr Sem

    31. januar 2017 | 11:37

    Ovo je istorijska sansa da se USA raspadne. Nadam se da ce to biti dug i krvav gradjanski rat, mnogo veci od onog kad su im se dedovi tukli. AMIN

  • Gardista

    31. januar 2017 | 09:34

    Moze i jedna narandzasta revolucija.Uzmite otporaše ili majdance pa nek završe posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA