≫ 

SVI SRPSKI KRVAVI VIDOVDANI: Od Kosovskog boja, preko Sarajevskog atentata do HAPŠENJA MILOŠEVIĆA!

Srbi uglavnom Vidovdan povezuju sa Kosovskim bojem, ali još nekoliko istorijskih značanih događaja desilo se upravo 28. juna

  • 12

Neke od najslavnijih starnica srpske istorije ispisane su na Vidovdan, pa nije ni čudo što ovaj verski praznik u Srbiji ima i jednu drugu dimeziju, koja pojačava njegovu simboliku.

SPOMENIK Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici na VIDOVDAN!

NARODNA VEROVANJA NA VIDOVDAN: Evo šta treba, a šta danas NIKAKO ne bi valjalo da radite!

BITKA KOJA JE ODREDILA SRPSKU SUDBINU: Ovde je pre tačno 644 godine Srbiji zadat smrtonosni udarac

Srbi uglavnom ovaj praznik povezuju sa Kosovskim bojem, ali još nekoliko istorijskih značanih događaja desilo se upravo 28. juna, na Vidovdan. Neki od njih su zauvek obeležili sudbinu naše zemlje, pa su doprineli da se svaki Vidovdan u Srbiji dočekuje sa ponosom, ali i sa zebnjom od budućih izazova.

Ovo su neki od najznačajnijih doagađaja koji su se desili na današnji dan:

1389. Kosovski boj

Jedna od najznačajnijih bitki u srpskoj istoriji, Kosovska bitka, desila se na današnji dan na Kosovu, kada je srpska vojska izgubila od brojčano nadmoćnije sile Otomanskog carstva. Taj poraz označio je početak vladavine Turaka na celoj teritoriji Srbije, koja je trajala pet vekova. U ovom boju obe vojske izgubile su svog vladara, Srbi cara Lazara, a Turci sultana Murata.

GOVOR KOJI JE NADAHNUO SRBE PRED BOJ NA KOSOVU: Uz ove reči su umirali srpski vitezovi!

1914. Sarajevski atentat

Događaj koji je bio okidač za početak Prvog svetskog rata desio se u Sarajevu, kada je Gavrilo Princip, pripadnik udruženja "Mlada Bosna", ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, koji je bio u zvaničnoj poseti glavnom gradu Bosne. Ovaj atentant doveo je do ultimatuma Austro-Ugarske Srbiji, koji je ona odbila, nakon dobijene podrške od Rusije. Ubrzo potom Rusija objavljuje rat Austro-Ugarskoj, a Nemačka Rusiji i Francuskoj, i time zvanično počinje Prvi svetski rat.

U JEDINOJ SAČUVANOJ PESMI GAVRILA PRINCIPA spominje se BOGDAN ŽERAJIĆ. Ko je taj čovek?

Sarajevski atentat. Foto: AP/Historical Archives Sarajevo Sarajevski atentat. Foto: AP/Historical Archives Sarajevo

1919. Versajski ugovor

Prvi svetski rat okončan je potpisivanjem Versajskog ugovora, mirovnog sporazuma koji je zaključen sa svakom pobeđenom državom posebno, a glavnu reč su imali državnici velikiih sila Antante. Na toj konferenciji u francuskom dvorcu Versaj velike sile su tada dale zeleno svetlo za formiranje kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1921. Vidovdanski ustav

Ovim ustavom konstituisana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca kao ustavna, parlamentarna i nasledna monarhija. To je prvi ustav u istoriji jugoslovenske države, na čijem čelu je bila dinastija Karađorđevića, i on daje široka ovlašćenja kralju kao poglavaru države.  Već u procesu stvaranja najvišeg pravnog akta buduće Jugoslavije bili su vidljivi potencijalni politički sukobi koji će razarati zemlju narednih decenija.

1948. Rezolucija Informbiroa

Ova rezolucija je na prostoru bivše Jugoslavije postala sinonim za period u kome se jugoslovenski režim na čelu s Titom i Komunističkom partijom Jugoslavije ogradio od Staljinovog SSSR-a, naterao na saradnju sa zapadnim zemljama, što je dovelo do početka neprijateljstva tadašnje Jugoslavije sa novostvorenim Istočnim blokom, do ekonomske krize, ratnih napetosti i pojačanja unutrašnje represije prema stvarnim ili navodnim pristalicama Staljina u Jugoslaviji, čiji je najzloglasniji simbol Goli otok.

1989. Miloševićev govor na Gazimestanu

Na današnji dan PREDSEDNIK je postao čovek kojeg SRBI krive za sva ZLA koja su preživeli! (VIDEO)

Prilikom obeležavanja 600. godišnjice bitke na Kosovu, Slobodan Milošević je održao na Gazimestanu govor na kome je prisustvovalo oko milion ljudi, od kojih je jedan deo došao iz SAD-a, Australije i mnogih drugih zemalja Europe. Upravo je ovim svojim govorom, održanom na Vidovdan, iskoristio simboličku moć kosovskog mita radi okupljanja masa oko svoje politike.

VIDOVDANSKI HRAM HRVATSKOG VAJARA: Zamislite ovo čudo na Gazimestanu! (FOTO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

1990. Antisrpski amandmani u Hrvatskoj

I kraj jugoslovenske priče je počeo na Vidovdan. Amandmanima na Ustav Hrvatske srpski narod je 28. juna 1990. prestao da bude konstitutivni narod ove republike, a to je bio uvod u ratne sukobe koji su narednih godina razarali bivšu Jugoslaviju.

28. JUN KAO SUDBINA: Da li bog Svetovid već hiljadu godina pokušava nešto da kaže Srbima?! (FOTO) (VIDEO)

2001. Izručenje Slobodana Miloševića Hagu

Pre tačno 14 godina, Slobodan Milošević, bivši predsednik Savezne republike Jugoslavije i Srbije i osnivač i lider Socijalističke partije Srbije, izručen je Haškom tribunalu, zbog sumnje na zločine počinjene protiv čovečnosti u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Presudu nije dočekao, jer je umro 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

2006. Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih Nacija

Rezolucijom 60/264 Generalne skupštine UN, Crna Gora je 28. juna 2006. godine postala nezavisna država.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    28. jun 2016 | 11:54

    Mi smo jedini narod koji slavi svoje neuspjehe.

  • Nebeska mitomanija

    28. jun 2016 | 11:47

    SPC je priznata 1219g a bitka na Kosovom polju je bila 1389g a u toj bitki je poginulo toliko srba da postoje zapisi kako godinama posle u mnogim srpskim selima i manjim gradovima nije bilo plača deteta a posle je došlo i 500g turskog ropstva gde su se deca radila tako da je po zakonu srpskinja posle udaje morala prvo pod turčina pa posle bi je vratili mužu.A da SPC posle te bitke i takvog stradavanja umiri svoj narod za duše tih poginulih srba je izmislila tu svetu Nebesku Srbiju za koju je rekla narodu da je to jedan poseban deo raja kojeg je Bog dao samo za te ubijene srbe u toj bitki ali i za ceo srpski narod koji gine za svoju svetu zemlju.Nešto slično imaju i danas dzihadisti.Nakon tog 500g ropstva da bi SPC iz njega digla narod izmislila je i ideju Velike srbije za ceo srpski narod i počela je da ga samoveliča i govorila da je veliki i nebeski i najstariji…

  • mladjo

    28. jun 2016 | 12:44

    Један од најтрагичнијих догађаја у српској историји предстваља прихватање идеологије комунизма.Тада смо изгубили све оно што смо бранили од Косова па на овамо..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA