≫ 

NIJE IGRA PRESTOLA: Magična fotka čudesnog prastarog italijanskog manastira na vrhu snegom okrunjene planine (FOTO)

Sakra di San Mikele je italijanski naziv za ono što bismo mi nazvali manastir Svetog Mihaila. Nalazi se u Pijemontu, na ravnom planinskom grebenu iznad doline Susa, sagrađen je u X-XI veku i simbol je te regije

  • 3

Fantastična fotografija neverovatnog italijanskog manastira Svetog Mihaila sagrađenog krajem X ili početkom XI stoleća zbilja deluje kao da je iz serije "Igra prestola".

Smešten je na kamenitom ravnom grebenu iznad doline Susa koja puca pred očima posmatrača. Do nje se čovek penje "Stepenicama mrtvih", prolazeći ispod svodova i pored niša i grobnica monaha. Na 243. stepeniku posetilac nailazi na mermerna vrata, Porta dela Zodijako, koja se smatraju remek-delom 12-vekovne skulpture. U samu crkvu se ulazi kroz portal od sivog i zelenog kamena, sagrađenog u XI veku.

Najstariji sloj ove spektakularne građevine, koju Italijani zovu Sakra di San Mikele, poseduje vizantijske uticaje; kasnije su je nadogradili i u sadašnjem gotičkom i romanskom stilu podigli benediktinci.

Vitraž iznad oltara u crkvi srednjevekovnog manastira Svetog Mihaila u Pijemontu, u Italiji. Foto: Wikimedia Commons/GJo Vitraž iznad oltara u crkvi srednjevekovnog manastira Svetog Mihaila u Pijemontu, u Italiji. Foto: Wikimedia Commons/GJo

Njen neobičan položaj povezuje se sa kultom Svetog Arhanđela Mihaila: svetinje njemu posvećene obično su se podizale na teško pristupačnim mestima, što se donekle može primetiti i na primeru manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena koji je kao svoju zadužbinu podigao srpski car Stefan Uroš IV Dušan Silni.

Manastir je počeo da propada još tokom kasnog srednjeg veka da bi ga papa Grgur XV ugasio. Ostao je napušten do 1835. godine kada ga je, na zahtev kralja Karla Alberta od Sardinije i pape Grgura XVI, obnovio utemeljitelj monaškog reda rozminijanaca — Antonio Rozmini-Serbati (tačno praotačko poreklo ovog čoveka, gledajući njegovo prezime, možda bi moglo biti predmet nekog ozbiljnog istorijskog istraživanja).

Danas je Sakra di San Mikele posebnim italijanskim zakonom priznat kao "Simbolični spomenik regije Pijemont", a poslužio je i kao inspiracija za roman "Ime ruže" čuvenog Umberta Eka.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sonja

    5. septembar 2017 | 07:51

    Prelepo! Zadivljujuce! Carobno...

  • Solaris

    5. septembar 2017 | 12:16

    Ne znam što se ljudi pale toliko na tu glupost os serije igru prestola serija je SF I nikakva je kvalitet NULA!!!

  • kad nebitno nije vazno

    17. septembar 2017 | 00:44

    sto je to "igra prestolja"? cini mi se da sam dosta nebitnih gluposti preskocio u zivotu a ona je jedna od njih jer na to ime, koji put naletim na internetu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA