93

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KURANA I BIBLIJE? Postoji ta jedna stvar koja ih duboko deli (FOTO)

Biblija je knjiga napisana pod božanskim nadahnućem, ali od strane ljudi. Kuran je knjiga teoretski, ako ne tehnički, napisana od strane Boga. Prva knjiga je proizvod božanski nadahnutog ljudskog delovanja i pisanja, druga je proizvod samog Svevišnjeg

Religijska rasprava jedna je od najvećih neprilika u koje čovek može da upadne, ne samo sa drugim ljudima, već i sa samim sobom.

Ako govorimo o prepirci sa drugim čovekom, praktično je nemoguće izaći kao pobednik: stvari se mere različitim merama, uglovi gledanja su međusobno toliko suprotstavljeni da sve što izgovorite u ušima ovog drugog zvuči besmisleno, crno je belo a belo je crno.

Ako sami sa sobom pokušate da izvagate činjenice i dođete do istine, čak i ako ste potpuno otvorenog uma i na neutralnom stajalištu, vrlo brzo shvatite da je u pitanju nemoguća misija: postoji previše međusobno kontradiktornih "činjenica", previše suprotstavljenih "istina".

Jedno od najtežih intelektualnih bojnih polja sa religijama u vezi jesu njihovi sveti tekstovi, i pitanje koji su tekstovi tačni i ispravni, koji su od Boga a koji nisu. Svakako zato što su sveti tekstovi ono na čemu religije počivaju. Kada govorimo o dve najveće svetske religije, hrišćanstvu i islamu, pričamo pre svega o Bibliji i Kuranu.

Postoji jedna fundamentalna razlika između ove dve knjige, a ona se sastoji u prirodi njihovog nastanka. No, ne trčimo pred rudu, idemo redom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Biblija je reč koja dolazi iz grčkog jezika, "ta biblia", što znači "knjige". Zapravo je u pitanju zbirka tekstova brojnih autora koji su nastali u periodu od nekih hiljadu godina, od Mojsijevog Petoknjižja u Starom zavetu pa sve do apostolskih poslanica u Novom.

Sve što se nalazi u Bibliji napisano je — veruju hrišćani — pod božanskim nadahnućem, dakle, u tom smislu je došlo od Boga, ali osim u retkim slučajevima (recimo u Petoknjižju, ili u jevanđeljima kada se citira Isus Hrist) nisu u pitanju doslovno Božije reči; u svakom slučaju, radi se o znanjima i učenjima koje je Bog slao ljudima preko svojih proroka.

Osnovna hrišćanska učenja mogu se naći u Svetom pismu: Stari zavet je važan zato što najavljuje dolazak Isusa Hrista, a Novi zavet zato što ispunjava to obećanje. Iz tog drugog dela Biblije hrišćani izvlače svoje najvažnije dogme. Pomenimo neke. Bog ima tri ličnosti: Oca, Sina i Svetoga Duha. Oni su jedno. Da bi spasao grešno čovečanstvo od večnog prokletstva, Sin se ovaplotio na Zemlji: to je Isus Hrist, koji je raspet da bi sprao naše grehe, i koji je potom vaskrsnuo i vazneo se na Nebo. Spasenje je moguće kroz Hrista, verom u Njega, i iskrenim pokajanjem kao unutrašnjim doživljajem.

Sveti Pavle piše poslanice. U pitanju su tekstovi koji se nalaze na kraju Novog zaveta, čisto hrišćanskog dela Biblije. Foto: Wikimedia Commons/Blaffer Foundation Collection, Houston, TX

Sveti Pavle piše poslanice. U pitanju su tekstovi koji se nalaze na kraju Novog zaveta, čisto hrišćanskog dela Biblije. Foto: Wikimedia Commons/Blaffer Foundation Collection, Houston, TX

Skoro se svemu izrečenom Kuran (što doslovno znači "recitacija") snažno protivi, ali pre toga neophodno je reći šta je Kuran, tačnije, šta muslimani veruju da je Kuran.

Za početak, u pitanju je najlepše književno delo ikada napisano na arapskom jeziku, i jedno od najlepših uopšte. To nije nikakvo muslimansko verovanje, mada ćete to često čuti od njih; ne, to je prosto neko opšte civilizacijsko saglasje ljudi koji mu pristupaju na neutralan i svetovni način.

Međutim, to na stranu, Kuran je — veruju muslimani — čista i neizmenjena reč Božija koju je Alah tokom perioda od 23 godine diktirao Muhamedu kroz anđela Gavrila, nakon čega je Muhamed tu poruku prenosio svojim sledbenicima koji su je potom zapisivali i sve to sklopili nakon prorokove smrti. Kuran je napisan u prvom licu: u njemu, Bog se obraća ljudima i to najčešće u množini kao "Mi", ređe u jednini kao "Ja".

Prorok Muhamed na otomanskoj 17-vekovnoj kopiji minijature iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne

Prorok Muhamed na otomanskoj 17-vekovnoj kopiji minijature iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne

Dakle, Biblija je knjiga napisana pod božanskim nadahnućem, ali od strane ljudi. Kuran je knjiga teoretski, ako ne tehnički, napisana od strane Boga. Prva knjiga je proizvod božanski nadahnutog ljudskog delovanja i pisanja, druga je proizvod samog Svevišnjeg.

To je fundamentalna razlika zbog koje hrišćani ne tretiraju Bibliju sa istim stepenom poštovanja kao muslimani Kuran, i to iz jednostavnog razloga: muslimani Kuran skoro pa obožavaju (skoro!) zato što je, budući reč Božija, nešto najbliže Bogu što postoji, zato što je najdirektniji uvid u njegovu mudrost, zato što je njegovo postojanje ultimativni dokaz Božije ljubavi prema ljudima.

Kao što rekosmo iznad, Kuran se snažno protivi svim postulatima hrišćanstva koji su gore izneseni, uprkos tome što priznaje sve starozavetne proroke a posebno Avrama, Mojsija i Isusa. Kako to? Kuran tvrdi da su poruke koje je Alah slao preko svojih izabranika vremenom korumpirane i izmenjene te uprljane lažnim verovanjima, tako da ono što sada piše u Bibliji, i u Starom i Novom zavetu, nije ono što je pisalo na početku kada je predato.

Isus Hrist hoda po vodi. Foto: Profimedia/AFP

Isus Hrist hoda po vodi. Foto: Profimedia/AFP

Recimo, Kuran tvrdi da Bog nije trojediničan već jedan i jedinstven i celovit i nedeljiv, da nema ni roditelja ni dece ni sebi ravnih. Isus je samo prorok, drugi najvažniji posle Muhameda, koji se rodio tako što je Alah oplodio devicu po imenu Marija; to, međutim, ne znači da je Alah otac Isusov jer "Alah stvara što On hoće; kada nešto odluči, On samo za to rekne: 'Budi!' — i ono bude".

Alah je Isusu dao jevanđelje i ovaj nikada nije tvrdio da je Sin Božiji, ali su njegovi učenici to iskrivili i počeli da obožavaju tvorevinu umesto Stvoritelja te da menjaju tekst jevanđelja (zanimljivo je da savremena sholastika tvrdi da je zaista postojalo izvorno jevanđelje koje je poslužilo kao uzor za pisanje Jevanđelja po Mateju i Luki, proisteklo iz najranije crkvene usmene tradicije).

U OVOJ RUPI JE GROB BIBLIJSKOG AVRAMA: On ujedinjuje Jevreje, muslimane i hrišćane! (FOTO)

Dalje, Kuran kaže da celokupna novozavetna priča o hapšenju, suđenju, presudi, raspeću, pogrebu i vaskrsenju Hristovom u osnovi nije tačna zato što ga "nisu ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo" te da "ga je Alah uzdigao Sebi". Drugim rečima, Bog je neznano zašto obmanuo i Rimljane i Jevreje i Isusove sledbenike i napravio da misle da je neki drugi čovek Isus ili da misle da je tu čovek Isus iako nikoga tu nije bilo.

Sveta porodica (Marija, Josif i beba Isus) sa Svetom Anom i Svetim Jovanom Krstiteljem. El Grekova slika iz 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/cdnprado.net

Sveta porodica (Marija, Josif i beba Isus) sa Svetom Anom i Svetim Jovanom Krstiteljem. El Grekova slika iz 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/cdnprado.net

Sada smo, međutim, otišli u dogmatske razlike između islama i hrišćanstva koje je valjalo uzgred pomenuti jer su relevantne za priču o razlikama između Biblije i Kurana, ali nema smisla s njima ići predaleko, tako da ćemo na ovom mestu stati i ponovo konstatovati šta je fundamentalna razlika između ove dve svete knjige.

NAJSVETIJI KAMEN ISLAMA JE STVARNO PAO S NEBA?! Evo šta kaže nauka (FOTO)

Dakle, Biblija je knjiga napisana pod božanskim nadahnućem, ali od strane ljudi. Kuran je knjiga teoretski, ako ne tehnički, napisana od strane Boga zbog čega je u prvom licu: u njemu se Bog (najčešće u množini kao "Mi", ređe u jednini kao "Ja") obraća ljudima. Prva knjiga je proizvod božanski nadahnutog ljudskog delovanja i pisanja, druga je proizvod samog Svevišnjeg.

Sličnosti između Biblije i Kurana su potpuno druga priča, ali najfundamentalnija je svakako ta što obe knjige vernicima pružaju sveobuhvatni put ka večnom spasenju (koji takođe ima i svojih sličnosti i razlika).

(Š. F.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: alah avram biblija bog hriscani hriscanstvo islam isus isus-hrist kuran mojsije muslimani-2 novi-zavet prorok-muhamed religija-2 stari-zavet vera
Najnoviji komentari
 • N
  nemate .poima

  nemate vi poima niti o bibli niti o kuranu a raspravljate o necemu. kada umrete znacete pravu istinu sta je ipravno a sta ne ali tad ce biti kasno prihvatiti toliko .

 • B
  Besha

  Kuran nema kontradiktornisti (nijedne jedine)nema dvije verzije (samo jednu).naucne stvari opisane u kuranu tek odnedavno potvrdjuju naucnici,astronomi,medicina,matematika...i bog je obecao da ce kuran ostati nepromijenjen do sudnjega dana

 • I
  Isak Koen

  Da rezimiramo, znači kažete da je Biblija knjiga napisana od strane ljudi, u kojoj se radi o, citiram Vas: "Znanjima i učenjima koje je Bog slao ljudima preko svojih proroka". A Kuran je knjiga koju je prorok Muhamed diktirao svojim sledbenicima tako što im je prenosio poruku koju mu je Bog poslao. U čemu je razlika? Bog "govorio" prorocima, ovi pisali ili diktirali pisarima.

ATENTATORSKA BLEJICA NA KALIŠU: Fotka Gavrila Principa koju nikada do sada niste videli (FOTO)

NAJPOTRESNIJA SLIKA RATA: Zove se „Pobeđeni. Parastor sa ubijene“. Samo Rus može ovako da ubode suštinu! (FOTO)

Zašto je Darvin pisao jednom Srbinu: Izrazio želju da se Srbija oslobodi turskog ropstva i tražio jednu stvar (FOTO)

OVO JE FENOMENALNO: Rusi trijumfalno ulaze u Trnovo i oslobađaju drevnu bugarsku prestonicu od turskog jarma (FOTO)

NAJLUĐA RATNA SLIKA U ISTORIJI: Čučavac ruskih vojnika oko logora u Turkestanu (FOTO)

SLIKA ATENTATA NA KARAĐORĐA: Ovako su kumovi ubili vožda i Nauma Krnara, odsekli im glave, napunili ih slamom i poslali sultanu u Stambol (FOTO)

Ko god je Olgu pitao kada će da se uda - završio je mrtav (FOTO) (VIDEO)

KAKO JE STVARNO IZGLEDAO VOŽD: Obožavaju Srbi Karađorđa, ali ova dva portreta nikada do sada nisu videli (FOTO)

Ograđeno mesto ispod jednog hrasta gde Srbi dolaze da razmisle o državi koju su stvorili (FOTO)

Prva žena mu je umrla na rukama, imao je kraću ruku i uvek se poslednji smejao: Omraženi i obožavani Staljin umro je na današnji dan (FOTO) (VIDEO)

Da li možete da verujete da je ova austrijska palata bila u Beogradu i da pogodite gde se nalazila? (FOTO)

PRVA VLADARSKA „PALATA“ MODERNE SRBIJE: Iz ove kuće je knez Miloš vladao Srbima (FOTO)

Sve se na Zapadu menja, samo je STRAH OD RUSIJE VEČIT. Ove dve karikature iz 1877. to dokazuju (FOTO)

18 MRTVIH NA IZBORIMA U SRBIJI: Priča o našim partijskim podelama i krvavom februaru 1893. godine (FOTO)

VAMA JE HLADNO?! Zamislite kako je bilo ovom zavejanom jadniku usred krvavog rata! (FOTO)

Kako je vojnik vratima zamalo otkinuo Titu ruku: Josip Broz iskulirao, ali ko zna šta je momka sačekalo kasnije (VIDEO)

E, OVO JE BILA DEMOKRATIJA! Srpski seljaci 1906. godine teraju volove pored stare Narodne skupštine (FOTO)

O OVOME ĆUTIMO: Unuka albanskog heroja Ise Boljetinca izboli nožem Arnauti u Mitrovici jer je štitio drugove Srbe (FOTO)

Poslednje pismo Gavrila Principa poslato njegovim roditeljima samo dan pred presudu: "Oprostite mi i pomirite se sa tim da mene više nema" (FOTO)

100 godina od formiranja Crvene armije: Zbog čega je izabrana baš ova boja za ime i zastavu? (FOTO) (VIDEO)

Amerikanci se i dalje sećaju prvog Srbina: Borio se u Prvom srpskom ustanku, prebegao u SAD, vodio revolucije i osnovao masonsku ložu

Rimski car Septimije Sever u Kostolcu je sina proglasio za naslednika. Nećete verovati kad čujete zašto (FOTO)

NESTVARNA PRIČA: Kako je prosti sin grčkog ribara postao najmoćniji čovek Osmanlijskog carstva (FOTO)

BILO NEKADA U SRPSKOJ ŠTAMPI: Misteriozno samoubistvo blagajnika potreslo Šabac 1936. godine, krvave kame sevale širom kraljevine (FOTO)

SRPSKA KONJICA ZAPLIVALA JADRANOM U DRAČU: Kako su naše stare novine videle vrhunac Prvog balkanskog rata (FOTO)

TURNIR PIJANACA U STAROM BEOGRADU: 7 sati ujutru, svi pod stolom ili na stolu, nenačeti jogurt ih opominje da se ne okanu pića (FOTO)

KAKVA FOTKA SRPSKE VOJSKE! Junicom na ražnju i bardacima vina ratnici kralja Petra proslavili bugarsku predaju (FOTO)

"HRISTE, GOSPODE NAŠ, POMOZI NAŠEM GRADU DA ODBIJE AVARE": Potresni natpis na crepu u Sirmijumu iz 582. godine (FOTO)

NACISTIČKI SEKSI-HUMOR TOKOM OKUPACIJE BEOGRADA: Na šta su Srbi parili oči za vreme Drugog svetskog rata (FOTO)

Jezivi masakr na Dan zaljubljenih: Al Kapone je hteo da preuzme kontrolu nad čitavom mafijom, odlučio se za brutalno ubistvo (FOTO) (VIDEO)

OVO DA BUDE UZOR SVIMA: Ruski i američki vojnik zagrljeni opominju i podsećaju Moskvu i Vašington (FOTO)

Marseljski atentat na kralja Aleksandra u 17 NASLOVNICA ondašnje srpske štampe: Ovo vam nikada nije ispričano na ovaj način (FOTO)

FOTO-UBOD: Srpski oficir šmekerski pozira među ženama i saborcima posle bitke koja je Turke isterala iz Makedonije

Najveće srpsko groblje u Americi tesno za sve naše emigrante: Decenijama su Srbi sahranjivani na stranom kontinentu, a sada je ono prepuno (VIDEO)

BIZARNI OBIČAJ STARE SRPSKE ŠTAMPE: Čik pogodite zašto je ovaj čovek zaokružen na slici (FOTO)

Kako je vojvoda Petar Bojović sam automobilom osvojio turski Bitolj (FOTO)

Raja na ulicama pevajući čistila sneg, taksisti vozili besplatno, u kafani nije bilo prazne stolice: 34 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu (VIDEO)

"SRBIJA JE SLOBODIJA": Kamera pre 105 godina snimila nestvaran događaj na kapiji Dušanovog grada (FOTO)

STRANCI O VOJSCI KRALJEVINE SRBIJE: Srbi su hrabri i izdržljivi kao i Bugari, ali imaju prednost što su civilizovani (FOTO)

OVAKVU SLIKU TITA KAO ROBIJAŠA JOŠ NISTE VIDELI: Najveća tajna Jugoslavije o Josipu Brozu (FOTO)

DA LI VIDITE ŠTA JE NA SLICI? To Srbin bahato pozira na toni zaplenjenog turskog oružja posle Kumanovske bitke (FOTO)

NEMAČKI TITANIK imao sudbinu još tragičniju od pravog: Nacistička "elita" krenula na poslednje putovanje, pa su naišli britanski bombarderi (VIDEO)