94

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KURANA I BIBLIJE? Postoji ta jedna stvar koja ih duboko deli (FOTO)

Biblija je knjiga napisana pod božanskim nadahnućem, ali od strane ljudi. Kuran je knjiga teoretski, ako ne tehnički, napisana od strane Boga. Prva knjiga je proizvod božanski nadahnutog ljudskog delovanja i pisanja, druga je proizvod samog Svevišnjeg

Religijska rasprava jedna je od najvećih neprilika u koje čovek može da upadne, ne samo sa drugim ljudima, već i sa samim sobom.

Ako govorimo o prepirci sa drugim čovekom, praktično je nemoguće izaći kao pobednik: stvari se mere različitim merama, uglovi gledanja su međusobno toliko suprotstavljeni da sve što izgovorite u ušima ovog drugog zvuči besmisleno, crno je belo a belo je crno.

Ako sami sa sobom pokušate da izvagate činjenice i dođete do istine, čak i ako ste potpuno otvorenog uma i na neutralnom stajalištu, vrlo brzo shvatite da je u pitanju nemoguća misija: postoji previše međusobno kontradiktornih "činjenica", previše suprotstavljenih "istina".

Jedno od najtežih intelektualnih bojnih polja sa religijama u vezi jesu njihovi sveti tekstovi, i pitanje koji su tekstovi tačni i ispravni, koji su od Boga a koji nisu. Svakako zato što su sveti tekstovi ono na čemu religije počivaju. Kada govorimo o dve najveće svetske religije, hrišćanstvu i islamu, pričamo pre svega o Bibliji i Kuranu.

Postoji jedna fundamentalna razlika između ove dve knjige, a ona se sastoji u prirodi njihovog nastanka. No, ne trčimo pred rudu, idemo redom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Biblija je reč koja dolazi iz grčkog jezika, "ta biblia", što znači "knjige". Zapravo je u pitanju zbirka tekstova brojnih autora koji su nastali u periodu od nekih hiljadu godina, od Mojsijevog Petoknjižja u Starom zavetu pa sve do apostolskih poslanica u Novom.

Sve što se nalazi u Bibliji napisano je — veruju hrišćani — pod božanskim nadahnućem, dakle, u tom smislu je došlo od Boga, ali osim u retkim slučajevima (recimo u Petoknjižju, ili u jevanđeljima kada se citira Isus Hrist) nisu u pitanju doslovno Božije reči; u svakom slučaju, radi se o znanjima i učenjima koje je Bog slao ljudima preko svojih proroka.

Osnovna hrišćanska učenja mogu se naći u Svetom pismu: Stari zavet je važan zato što najavljuje dolazak Isusa Hrista, a Novi zavet zato što ispunjava to obećanje. Iz tog drugog dela Biblije hrišćani izvlače svoje najvažnije dogme. Pomenimo neke. Bog ima tri ličnosti: Oca, Sina i Svetoga Duha. Oni su jedno. Da bi spasao grešno čovečanstvo od večnog prokletstva, Sin se ovaplotio na Zemlji: to je Isus Hrist, koji je raspet da bi sprao naše grehe, i koji je potom vaskrsnuo i vazneo se na Nebo. Spasenje je moguće kroz Hrista, verom u Njega, i iskrenim pokajanjem kao unutrašnjim doživljajem.

Sveti Pavle piše poslanice. U pitanju su tekstovi koji se nalaze na kraju Novog zaveta, čisto hrišćanskog dela Biblije. Foto: Wikimedia Commons/Blaffer Foundation Collection, Houston, TX

Sveti Pavle piše poslanice. U pitanju su tekstovi koji se nalaze na kraju Novog zaveta, čisto hrišćanskog dela Biblije. Foto: Wikimedia Commons/Blaffer Foundation Collection, Houston, TX

Skoro se svemu izrečenom Kuran (što doslovno znači "recitacija") snažno protivi, ali pre toga neophodno je reći šta je Kuran, tačnije, šta muslimani veruju da je Kuran.

Za početak, u pitanju je najlepše književno delo ikada napisano na arapskom jeziku, i jedno od najlepših uopšte. To nije nikakvo muslimansko verovanje, mada ćete to često čuti od njih; ne, to je prosto neko opšte civilizacijsko saglasje ljudi koji mu pristupaju na neutralan i svetovni način.

Međutim, to na stranu, Kuran je — veruju muslimani — čista i neizmenjena reč Božija koju je Alah tokom perioda od 23 godine diktirao Muhamedu kroz anđela Gavrila, nakon čega je Muhamed tu poruku prenosio svojim sledbenicima koji su je potom zapisivali i sve to sklopili nakon prorokove smrti. Kuran je napisan u prvom licu: u njemu, Bog se obraća ljudima i to najčešće u množini kao "Mi", ređe u jednini kao "Ja".

Prorok Muhamed na otomanskoj 17-vekovnoj kopiji minijature iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne

Prorok Muhamed na otomanskoj 17-vekovnoj kopiji minijature iz 13. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne

Dakle, Biblija je knjiga napisana pod božanskim nadahnućem, ali od strane ljudi. Kuran je knjiga teoretski, ako ne tehnički, napisana od strane Boga. Prva knjiga je proizvod božanski nadahnutog ljudskog delovanja i pisanja, druga je proizvod samog Svevišnjeg.

To je fundamentalna razlika zbog koje hrišćani ne tretiraju Bibliju sa istim stepenom poštovanja kao muslimani Kuran, i to iz jednostavnog razloga: muslimani Kuran skoro pa obožavaju (skoro!) zato što je, budući reč Božija, nešto najbliže Bogu što postoji, zato što je najdirektniji uvid u njegovu mudrost, zato što je njegovo postojanje ultimativni dokaz Božije ljubavi prema ljudima.

Kao što rekosmo iznad, Kuran se snažno protivi svim postulatima hrišćanstva koji su gore izneseni, uprkos tome što priznaje sve starozavetne proroke a posebno Avrama, Mojsija i Isusa. Kako to? Kuran tvrdi da su poruke koje je Alah slao preko svojih izabranika vremenom korumpirane i izmenjene te uprljane lažnim verovanjima, tako da ono što sada piše u Bibliji, i u Starom i Novom zavetu, nije ono što je pisalo na početku kada je predato.

Isus Hrist hoda po vodi. Foto: Profimedia/AFP

Isus Hrist hoda po vodi. Foto: Profimedia/AFP

Recimo, Kuran tvrdi da Bog nije trojediničan već jedan i jedinstven i celovit i nedeljiv, da nema ni roditelja ni dece ni sebi ravnih. Isus je samo prorok, drugi najvažniji posle Muhameda, koji se rodio tako što je Alah oplodio devicu po imenu Marija; to, međutim, ne znači da je Alah otac Isusov jer "Alah stvara što On hoće; kada nešto odluči, On samo za to rekne: 'Budi!' — i ono bude".

Alah je Isusu dao jevanđelje i ovaj nikada nije tvrdio da je Sin Božiji, ali su njegovi učenici to iskrivili i počeli da obožavaju tvorevinu umesto Stvoritelja te da menjaju tekst jevanđelja (zanimljivo je da savremena sholastika tvrdi da je zaista postojalo izvorno jevanđelje koje je poslužilo kao uzor za pisanje Jevanđelja po Mateju i Luki, proisteklo iz najranije crkvene usmene tradicije).

U OVOJ RUPI JE GROB BIBLIJSKOG AVRAMA: On ujedinjuje Jevreje, muslimane i hrišćane! (FOTO)

Dalje, Kuran kaže da celokupna novozavetna priča o hapšenju, suđenju, presudi, raspeću, pogrebu i vaskrsenju Hristovom u osnovi nije tačna zato što ga "nisu ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo" te da "ga je Alah uzdigao Sebi". Drugim rečima, Bog je neznano zašto obmanuo i Rimljane i Jevreje i Isusove sledbenike i napravio da misle da je neki drugi čovek Isus ili da misle da je tu čovek Isus iako nikoga tu nije bilo.

Sveta porodica (Marija, Josif i beba Isus) sa Svetom Anom i Svetim Jovanom Krstiteljem. El Grekova slika iz 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/cdnprado.net

Sveta porodica (Marija, Josif i beba Isus) sa Svetom Anom i Svetim Jovanom Krstiteljem. El Grekova slika iz 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/cdnprado.net

Sada smo, međutim, otišli u dogmatske razlike između islama i hrišćanstva koje je valjalo uzgred pomenuti jer su relevantne za priču o razlikama između Biblije i Kurana, ali nema smisla s njima ići predaleko, tako da ćemo na ovom mestu stati i ponovo konstatovati šta je fundamentalna razlika između ove dve svete knjige.

NAJSVETIJI KAMEN ISLAMA JE STVARNO PAO S NEBA?! Evo šta kaže nauka (FOTO)

Dakle, Biblija je knjiga napisana pod božanskim nadahnućem, ali od strane ljudi. Kuran je knjiga teoretski, ako ne tehnički, napisana od strane Boga zbog čega je u prvom licu: u njemu se Bog (najčešće u množini kao "Mi", ređe u jednini kao "Ja") obraća ljudima. Prva knjiga je proizvod božanski nadahnutog ljudskog delovanja i pisanja, druga je proizvod samog Svevišnjeg.

Sličnosti između Biblije i Kurana su potpuno druga priča, ali najfundamentalnija je svakako ta što obe knjige vernicima pružaju sveobuhvatni put ka večnom spasenju (koji takođe ima i svojih sličnosti i razlika).

(Š. F.)

Tagovi: Alah, Avram, Biblija, Bog, Hrišćani, Hrišćanstvo, Islam, Isus, Isus Hrist, Kuran, Mojsije, Muslimani, Novi zavet, Prorok Muhamed, Religija, Stari zavet, Vera

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (94)
Poređaj komentare:
 • N
  nemate .poima

  nemate vi poima niti o bibli niti o kuranu a raspravljate o necemu. kada umrete znacete pravu istinu sta je ipravno a sta ne ali tad ce biti kasno prihvatiti toliko .

 • B
  Besha

  Kuran nema kontradiktornisti (nijedne jedine)nema dvije verzije (samo jednu).naucne stvari opisane u kuranu tek odnedavno potvrdjuju naucnici,astronomi,medicina,matematika...i bog je obecao da ce kuran ostati nepromijenjen do sudnjega dana

 • I
  Isak Koen

  Da rezimiramo, znači kažete da je Biblija knjiga napisana od strane ljudi, u kojoj se radi o, citiram Vas: "Znanjima i učenjima koje je Bog slao ljudima preko svojih proroka". A Kuran je knjiga koju je prorok Muhamed diktirao svojim sledbenicima tako što im je prenosio poruku koju mu je Bog poslao. U čemu je razlika? Bog "govorio" prorocima, ovi pisali ili diktirali pisarima.

Na današnji dan venčali su se kralj Aleksandar i kraljica Marija: Samo je jednoj zemlji bilo zabranjeno da dođe na kraljevsku svadbu (FOTO) (VIDEO)

OSOVINA BALTIK-JADRAN: Poljaci su predlagali moćnu super-državu koja bi nas spasila od užasa Drugog svetskog rata, ali je neko rekao STOP

SUDBONOSNA BITKA: Na obali reke Jarmuk 636. godine muslimani su poklali celu hrišćansku vojsku i stvorili novi svetski poredak (FOTO)

Šta vidite na ovoj fotografiji?

STARA DŽAMIJA USRED MAĐARSKE: Za razliku od nas, oni nisu srušili sve što miriše na Turke (FOTO)

SRBA U 2. SVETSKOM RATU STRADALO POLA MILIONA?! Procentualno nas umrlo 7,5 odsto, a Hrvata 5 odsto? Bošnjaci najgore prošli? (FOTO)

Ustaša je sekao deo po deo tela starca Vukašina i onda ga bacio u jamu: Neobična ikona srpskog sveca, kojeg su zverski ubili u Jasenovcu (FOTO)

Skandalozni brak vojvode od Saseksa i njegove supruge: Nisu u pitanju princ Hari i Megan, ali je i on bio riđ, a ona starija od njega (FOTO)

Pepeljugine zle sestre su slovenskog porekla, a Snežanin otac napada "neprijatelja sa Istoka": Kako su nacisti prilagođavali čuvene bajke

Ruski Supermen je bio svetski rekorder u ronjenju: Izvukao je 30 putnika iz potonulog trolejbusa i jedva ostao živ (FOTO)

Tri puta sam dobio batine od Tita: Miša Broz otkrio sve o svom odnosu sa ocem

Desant na Drvar, simbol partizanske borbe: Najspektakularnija operacija u II svetskom ratu, cilj nacista - uništenje NOVJ i zarobiti Tita (VIDEO)

Ovo je prava Albanija, a ne ona koja se nalazi na Balkanu i za koju svi znaju (FOTO)

Ova slika Hrvata stoji na ulazu u UN, a naše komšije ga se stide: Podigao je stisnute šake i uzviknuo "Smrt fašizmu - sloboda narodu!"

Treba li 21. maj, dan kada je 1349. godine car Dušan u Skoplju obnarodovao Zakonik, proglasiti za državni praznik i kako biste ga vi nazvali?

Hitler mu je bio kum na venčanju, a onda ga je posle smrti zamenio kao vođa nacista: Tvrde da je upravljao Rajhom posle rata iz Južne Amerike (FOTO)

Praistorijski ljudi živeli su u podnožju Petrovaradinske tvrđave: Arheolozi su došli do fantastičnih otkrića u srpskoj Atini (FOTO)

CELA ISTINA O ČETNIČKOM KONGRESU U SELU BA: Da su pobedili, Jugoslavija bi bila federativna monarhija kao danas Ujedinjeno Kraljevstvo (FOTO)

Da li su ovo stvarne granice Irana? Jedni ovo nazivaju Velikim Iranom, a drugi „iranskim kulturnim kontinentom“

Da kapitalizam ne mora biti zlikovački sistem pokazuje jedan izvanredni potez najveće švedske banke. U vezi je s fudbalom

Tanki spisak neutralnih zemalja u 2. svetskom ratu bio bi deblji bez „hrabrih“ nacija koje su Nemačkoj objavile rat kad se našla na kolenima

Evita Peron, voljena prva dama Argentine: Suprug joj je bio surovi diktator, borila se za prava žena i siromašnih, a imala skupoceni nakit i haljine (FOTO) (VIDEO)

POSLEDNJI POTURICA: Omer-paša Latas „u grob poneo srpsko srce“, bio Milošev petokolonaš u Carigradu, kao sultanov maršal klao bosanske age i begove (FOTO)

Vladimir je prvi čovek koji je umro u svemiru: Svi su ga slušali uživo kako plače i viče. Nikome nije bilo dobro zbog njegovih poslednjih reči

Nacistička propaganda je bila Hitlerovo najjače borbeno sredstvo: Medijima i posterima su širili mržnju, a za sve je zaslužan samo jedan čovek (FOTO) (VIDEO)

Luj XIV se okupao samo dva puta u životu, a vladao je 72 godine: Najgore je bilo slugama koje su ga budile i oblačile u oblaku smrada (FOTO) (VIDEO)

Šta je Karl Marks zaista govorio o Srbima?

200 godina od rođenja Karla Marksa: Najveći kritičar kapitalizma i revolucionar, koji je uveo u svet socijalizam i komunizam (FOTO) (VIDEO)

1. maj u srpskim novinama 1934. godine: Udarna vest bila proslava Praznika rada u Trećem rajhu, sukobi u Parizu u drugom planu

Srpsko-austrijska opsada turskog Beograda na jedinstvenom 300 godina starom meksičkom paravanu

73 godine od smrti nacističkog monstruma: Hitler imao jedan testis, nikada nije ušao u logor, a bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir (FOTO) (VIDEO)

Ova slika je nastala dva meseca nakon rođenja Ratka Mladića, na putu pored mesta gde se rodio

Podsetimo se kako su i zašto su Rusi i Englezi 1941. bez objave rata napali i okupirali Iran, a u svetlu novih američkih pretnji ratom toj zemlji

BOJ NA ČOKEŠINI — SRPSKI TERMOPILI: Tačno je 214 godina od herojstva 303 hajduka koji su zaustavili čitavu tursku vojsku (FOTO)

Šta je Miloš Obrenović diktirao Vuku Karadžiću: "Neka se je*u kao što su počeli, mi da se u je**činu ne mešamo" (FOTO)

OVO SU FOTKE I REČI ZA KOJE HRVATI NE ŽELE DA ZNAJU: Trijumfalni ulazak pobedničke srpske vojske u Zagreb 1918.

Točkove istorije pokreću sitnice: Primio zlatni sat i 100.000 pezeta kao mito, izazvao smrt milion ljudi

Dubrovčani izmislili karantin, prvi u Evropi ukinuli ropstvo, doneli zakon o osiguranju i mere protiv požara, a za vreme cara Dušana osnovali starački dom

Ko je bila kraljica Ana Dandolo, čukunbaba cara Dušana, i da li je Stefan od pape dobio krunu jer ga je nagovorila da odbaci pravoslavlje (FOTO)

Svi ljudi koji traže vraćanje smrtne kazne treba da pročitaju ovu priču o jednom od najčuvenijih suđenja u istoriji

SMRTONOSNA MEŠAVINA GRKA, TURAKA I JEVREJA: Ova crkvena vrata nisu otvorena 197 godina. Evo i zašto (FOTO)

Svako ko doziva rat bi trebalo da potraži svoj odraz u očima ove dve madridske devojčice koje se skrivaju od fašističkih bombi (FOTO)