TAJNI PLAN RUSIJE 1914. GODINE: Ušli u Veliki rat sa ciljem da nas sve anektiraju?! (FOTO)

Svakako je vrhunac srpsko-ruskih odnosa u protekla dva veka ulazak Ruske imperije u Prvi svetski rat sa ciljem odbrane Kraljevine Srbije od nasrtaja Austrougarske monarhije. Mnogo je rečeno o motivima takvog čina, ali to ostaje nerazjašnjeno pitanje. Ova karta pruža zanimljivu perspektivu

  • 19
Navodni plan Ruske imperije da anektira Skandinaviju i slovenski prostor na Balkanu, kao moguća motivacija za ulazak u Prvi svetski rat. Foto: Wikimedia Commons/Willis J. Abbot: The Nations at War, Syndicate Publishing Company (1915)

Istorija srpsko-ruskih odnosa u poslednjih je dvesta i kusur godina imala svojih uspona i padova. Samo u XIX veku smo se kretali od velike pomoći koju nam je Rusija davala tokom Prvog srpskog ustanka preko njenog povlačenja zbog Bonapartine najezde i sklapanja dogovora sa Turcima kojim je Srbija prepuštena njima(što je dovelo i do sloma tog ustanka i do genocida nad Srbima) do otvorene prodaje Srbije za račun Velike Bugarske.

XX stoleće je bilo možda još turbulentnije: prvo je Ruska imperija ušla u Prvi svetski rat da bi odbranila Kraljevinu Srbiju od Austrougarske monarhije, onda smo imali tešku situaciju nakon Drugog svetskog rata i krize sa Informbiroom, da bi nas početkom devedesetih godina ponovo na neki način izdali glasanjem za uvođenje sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji (iako su mogli da budu uzdržani kao Kinezi, sa istim efektom).

Svakako je vrhunac našeg odnosa pomenuti ulazak u Prvi svetski rat. Mnogo je rečeno o motivima takvog čina, ali to ostaje nerazjašnjeno pitanje. Ako ste srpski rodoljub i rusofil, u tome ćete videti nesebičnost njihovu i ljubav prema nama; ako ste realista koji smatra da u međunarodnoj politici nema ljubavi već samo interesa, u tome ćete videti neke druge motive.

Ruski car Nikolaj II čita Sanktpeterburške novosti u Aleksandrovskom dvorcu u Carskom Selu. Foto: Wikimedia Commons/Royal Collection

Jedan od motiva bi mogao da bude čuvanje obraza Carske Rusije, koji je već bio zabrideo katastrofom u ratu sa Japanom deceniju ranije; budući da se Sankt Peterburg već postavio kao zaštitnik Beograda, izostanak njihove reakcije na poteze Beča doveo bi možda do srozavanja položaja te najveće zemlje na svetu, gubitka ugleda, što nijedna imperija sebi ne može da dopusti.

Međutim, šta ako su motivi zapravo bili osvajački, kao što sugeriše ova karta? Šta ako je Ruska imperija htela da izvrši aneksiju čitavog slovenskog i pravoslavnog Balkana? I to skupa sa aneksijom Skandinavije?

Ne kažemo da je to tako, niti da je ova karta iz 1915. godine istinita. Nju treba uzeti sa rezervom jer radi se o američkoj karti iz knjige Vilisa Abota "Nacije u ratu". Opis njen glasi: "Suprotstavljeni san Rusije o imperiji, koji uključuje slovenske i skandinavske narode". Dakle, ne možemo da kažemo da je to zaista bilo tako, ali je perspektiva svakako zanimljiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Soni

    6. avgust 2017 | 15:14

    Nama su Rusi jedina bratska nacija i iskreni prijatelji... da nisu mozda Ameri ili Austrija, Nemacka a najgora od svih je Engleska... mi i nemamo mnogo izgora nego lijepo sa zapadom ali se okreci Rusiji i Kini. Kroz istoriju je bila sa nama mozda ne koliko bi mi zelili ali su i oni cesto bili u teskoj situaciji i na dnu sto se tice drzave uz okzobarske revolucije, pad SSSR i komunizma.... ja ne mogu da zaboravim intervju sa Veljom Ilicem kada prica kako je sa predsjednikom Tadicem isao u Rusiju i Putin ga pitao sta treba Srbiji sta da ucinim za Srbe, a Tadic rekao da se napravi skladiste gasa najvece u Evropi u napustenim rudnicima soli u TUZLI, Putin nije mogao doci sebi kada je cuo da to nije u Srbiji

  • Milaa

    6. avgust 2017 | 13:39

    To je san da zivimo zajedno a ne da nas okupiraju jos cs da ispadne da su rusi okupatori umesto turci i austrougarska

  • srbin

    6. avgust 2017 | 13:51

    Ih da je tako bilo!!! Ne bi nas toliko poginulo u ovim ratovima! Zivela rusija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA