"To je sve, brate": Pronađen avion koji je predvodio invaziju na Normandiju u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Američki mediji prenose da je avion bio izgubljen 70 godina, sve dok ga sasvim slučajno nije otkrio jedan američki istoričar avijacije na otpadu u Oškošu 2015. godine

  • 1

Avion koji je vodio operaciju invazije Normandije u Drugom svetskom ratu restauriran je nakon što je pronađen na otpadu firme "Basler turbo konverzije" u Oškošu, u saveznoj američkoj državi Viskonsin.

GODIŠNJICA ISKRCAVANJA U NORMANDIJI: 70. godina od bitke koja je uništila Hitlera (FOTO) (VIDEO)

Američki mediji prenose da je avion bio izgubljen 70 godina, sve dok ga sasvim slučajno nije otkrio jedan američki istoričar avijacije na otpadu u Oškošu 2015. godine.

Projekat restauracije aviona započela je grupa Komemorijalne avio-snage, a radnici "Baslera" su na restauraciji čuvenog aviona radili više od 22.000 časova, kako bi vratiti stari sjaj avionu "C-47", poznatijem pod imenom "To je sve, brate".

Čuveni avion predvodio je oko 800 aviona u kojima su se nalazili prvi padobranci koji su se spustili na normandijske plaže 6. juna 1944. godine.

U "Basleru" se nadaju da će moći da izvrše let iznad Normandije ovim avionom 6. juna 2019. godine, na 75 godina od čuvene istorijske invazije.

Na prednjem delu aviona se, iznad popularnog imena letelice "To je sve, brate", može videti i natpis "Vidimo se u Normandiji 2019. godine!"

Daljinac

(Telegraf.rs /Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA