9

SVE O LONGINU I NJEGOVOM KOPLJU! Cela Srbija zbog "Senki" bruji o ovom LEGIONARU, a o samom svecu ni reč! (FOTO)

Jovanovo jevanđelje pominje rimskog vojnika koji je kopljem probio rebro Isusovo ne bi li se uverio da je ovaj stvarno ispustio dušu, ali mu ime ne pominje. Marko, Matej i Luka samo pominju kapetana koji konstatuje da je to stvarno bio Sin Božiji. Prema tome, šta pouzdano znamo o Longinu? Praktično ništa

Da li je rimski legionar Longin stvarno postojao ili ne, sa istorijske tačke gledišta, sa stajališta jedne nauke koja je bazirana na činjenicama, manje ili više pouzdanim, pitanje je na koje je vrlo teško dati konačan odgovor.

Ko je, ustvari, Longin? Ukratko, u pitanju je čovek koji je kopljem probio rebro Isusovo ne bi li se uverio da je ovaj, raspet, stvarno ispustio dušu. Njegovo koplje, Longinovo ili Koplje sudbine, postalo je važna relikvija u hrišćanstvu, čija se važnost dodatno preuveličava urođenom ljudskom potrebom i sklonošću za teoretisanjem zaverama, koje doživljava posebnu eksploziju zadnjih stotinak i kusur godina.

Šta pouzdano znamo o Longinu, šta znamo o njemu objektivistički, van verskog konteksta? Praktično ništa.Nakon Hristove smrti, nakon što se grobovi otvore i mrtvi ustanu i uđu u Jerusalim, nakon što se to desi, Novi zavet kaže: "A kapetan i koji s njim čuvahu Isusa, vidjevši da se zemlja trese i šta bi, uplašiše se vrlo govoreći: Zaista ovaj bijaše Sin Božiji" (Matej 27:54). Isto ovo, samo u nešto drugačijim formulacijama, ponavlja se u jevanđeljima po Marku (15:39) i Luki (23:47).

Sveti Longin na ruskoj ikoni "Longin centurion" Fjodora Zubova iz 1680. Foto: mywebs.su

Jovanovo jevanđelje jedino je na kome se bazira verovanje u Longinovo koplje, odnosno Sveto koplje, ili, kako se u novije doba naziva, Koplje sudbine. Nakon što rimski vojnici odustanu od toga da lome kolena Isusu Hristu ne bili tako ubrzali proces njegovog umiranja (današnjim rečnikom: standardna procedura), a odustali su jer im je postalo jasno da je on već preminuo, kaže se: "Nego jedan od vojnika probode mu rebra kopljem; i odmah iziđe krv i voda" (Jovan 19:34). Tim je činom nastala peta i poslednja rana koju je Isus Hrist zadobio na krstu.

Kao što možete iz ovoga da vidite, Longin se imenom apsolutno nigde u Novom zavetu ne pominje. Pominje se rimski vojnik koji ga je proburazio kopljem, i pominje se rimski centurion (u prevodu Komisije Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve: kapetan) koji je konstatovao da je to zbilja bio Sin Božiji.

Sveto predanje Crkve poistovećuje ove dve ličnosti, kapetana i vojnika, daje mu ime Longin, kazuje da se nakon Vaskrsenja preobratio u hrišćanstvo, i slavi ga kao svetitelja — i na istoku i na zapadu, i u Pravoslavnoj katoličanskoj crkvi i u Katoličkoj crkvi.

Insert iz serije "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Samo se ime Longin (na latinskom: Longinus) prvi put pominje u apokrifnom Nikodimovom jevanđelju (odnosno Delima Pilatovim) koje najverovatnije nije starije od sredine IV veka, i koje je verovatno bilo hrišćanski odgovor na istoimena antihrišćanska Dela Pilatova koja su koncem III veka uvedena u škole u Rimskom carstvu za obavezno čitanje studentima (premda to zaista treba staviti u kontekst ondašnjeg obrazovnog sistema).

Nešto kasnije u IV veku, pseudoepigrafsko "Herodovo pismo Pilatu" govori o tome da je Longin patio zbog svog čina, da je bio osuđen na pećinu ispred koje je svake noći dolazio lav da urliče i da ga muči do zore, nakon čega bi on ozdravio; te da će se to ponavljati do kraja sveta.

Dakle, Sveti Longin tada nije bio svetac. Šta više, izgleda da sve do 715. godine njegovo ime nije bilo ni poznato u Romejskom carstvu, sve dok nije stiglo sa Zapada kroz upravo to pomenuto apokrifno Nikodimovo jevanđelje.

Po jednom italijanskom predanju, Longin je bio rodom iz sela Anksanum, danas u centralnoj regiji Abruco, po drugima je čak bio i slepi legionar ali ga je dodir sa Hristovom krvlju iscelio i on je progledao, ali je simptomatično to što bi njegovo ime moglo biti tumačeno putem grčke reči "lonhe": koplje. Šta više, upravo je "lonhe" reč koju Jovan koristi u originalnom tekstu svog jevanđelja.

Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća. Foto: Wikipedia Commons/Eloquence

U srednjem veku, na talasu sve brojnijih legendi o Svetom gralu, pa i Svetom koplju, po drugi put je otkriveno telo Longinovo, skupa sa sunđerom kojim je — po toj proširenoj verziji njegove uloge — on čistio Isusove rane nakon skidanja sa krsta. Otkriveno je u Mantovi i oko njega se razvio važan kult u XIII stoleću, naročito u Bolonji.

Međutim, to otkrivanje tela po svemu je sudeći kasnije zabeleženo i stoga upitno; navodno je jedan deo njegovih moštiju poslat u Prag a drugi u rimsku Baziliku Svetog Avgustina, ali od te priče tamo nema ni traga. Opet, treba uzeti u obzir da je Longinovo telo pronađeno i na Sardiniji, a i da su Grci smatrali da je postradao u Kapadokiji.

Sve ovo nije preterano važno u kontekstu religije, i to ne kažemo sa nipodaštavanjem. To što nešto ne može da se dokaže kao istina, ne znači da nije istina. To što ljudi imaju potrebu da "pronalaze" mošti da bi učvrstili sopstvenu veru, ne znači da neko nije postojao. Takođe, duh istine je za veru važniji od same sporedne činjenice, mada je i sporedna činjenica itekako važna. Osim, naravno, ako manifestacija tog duha nekome ne šteti, a ovo stvarno nikome ne šteti.

(O. Š.)

Tagovi: Crkva, Hrišćani, Hrišćanstvo, Istorija, Isus Hrist, Katolička crkva, Longinovo koplje, Novi zavet, Pravoslavna katoličanska crkva, Raspeće Hristovo, Senke nad Balkanom, Sveti Longin, Sveto koplje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • R
  Radosav

  Longinovo koplje sudbine relikvija svetih rimskih careva za koki je utvrđeno da je falsifikat iz 7 vijeka je 20 ih bilo u muzeju u becu. Posoji joS 5-6 koja pretenduju od njih je najpoznatije jermensko

 • S
  sssssss

  Jovan Bogoslov je jedini apostol koji je ostao pod krstom tokom Isusovog stradanja tako da ako on jedini spominje Longina verovatno Longin jeste postojao jer zna detaljnije od ostalih koji nisu bili tamo

 • C
  Cika Velja

  Izaije je rekao da mu nijedna kost nece biti slomljena! Tako je i bilo,samo mi nije jasna ta bolesna potreba da se uvelicava i gura u relikvije orudje koje je nekog ubilo??? Pa zar bi ijedan roditelj cuvao i palio svece nad nozem kojim mu je dete ubijeno??? Dajte ljudi,probudite se napokon!!!

Radnici su pijukom udarili u beli kamen ispred Poštanske štedionice: Kada su ga otkopali, ugledali su blago - mermerno poprsje jedne žene

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Zašto je dinar slab? Kako je izvesni penzioner Đokić očitao lekciju političarima davne 1922. godine

Pokušajte da rešite ukrštene reči iz 1935. godine i pogledajte kako su izgledale dogodovštine Mikija Mausa i Paje Patka (GRAFIKA)

Žena kojoj dugujemo spomenik: Dešifrovala je austrougarsku objavu rata, kada je svaka greška u tumačenju te smrtne presude mogla skupo da nas košta

Tačno 17 godina od 11. septembra: Postoji pet glavnih teorija zavere, zvanična priča nikoga više ne zanima

"Jes' čudo! Šta sve Švaba ne izmisli!..." Pre 80 godina Beograđani su prvi put videli televiziju

Izabela je bila predsednica Argentine i treća Peronova supruga: Radila je kao plesačica u noćnom klubu, a danas živi u izgnanstvu (FOTO)

Ispod ovog spokojnog prizora koji samo priroda može da izvaja, kuva se i sprema uništenje čovečanstva

Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

Kako su Englezi spalili Vašington 1814. godine, i da li je Bela kuća nekada bila crvena pa okrečena da bi se sakrili tragovi požara

Ravnozemljaši će poludeti kad čuju kako ih je pre 800 godina ismejao veliki islamski astronom

Pisalo se na današnji dan: Ovako je izgledao "Ženski svet" u beogradskoj štampi tokom 1930-ih

Na ovo se zaboravilo, o ovome se ne priča: Otkud izbeglički logor za Nemce u Beogradu 1940. godine?

Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo

U Srbiji se još 1904. uzvikivalo "Živeli Hrvati", a kada smo postali Jugoslavija, pisalo se o ujedinjenoj Evropi (FOTO)

Pisalo se na današnji dan: Ženska gimnazija nam je nepotrebna, domaćica zna samo za kuću - muž da prinese, žena da uredi

Druga strana velike pobede: Komunistima je automobil u kojem je ubijen kralj Aleksandar poslužio za mleko i pomije (FOTO) (VIDEO)

Dva Roma, dva trubača, dva srpska junaka: Na pomen Ahmeda Ademovića i Rustema Sejdića diže se sa stolice i staje u stav MIRNO

FOTO-UBOD: Albanski olimpijci uče da plivaju

Sofija je bila član "Bele ruže" i borila se protiv nacizma: Mlada Nemica je brutalno pogubljena tokom Drugog svetskog rata (FOTO)

Kao "Vođa Španije", Franko je vladao gvozdenom pesnicom: Bio je poznat po brutalnom mučenju i ubistvima, a njegova diktatura i danas budi najgore uspomene (FOTO) (VIDEO)

Žene i obavezno služenje vojnog roka:: Nejasno je da li ovaj američki ratni poster iz 1917. ide u prilog te zamisli ili protiv nje?

Kako su Beograđani branili kafanu „Albanija“ od rušenja i kako su rakijom hteli da spreče gradnju prvog oblakodera na tom mestu

Znate li čemu carski Prizren duguje svoj naziv i da ima imenjaka u Češkoj? Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Ovo što vidite je nebo koje se bukvalno otvorilo u trenutku Velikog raskola između Istočne i Zapadne crkve

Šta se desi kad se pijandura i kukavica odluči na atentat: Ovaj slučaj vas možda i nasmeje

Zgradu američkog Kongresa nećete moći da prepoznate: Danas izgleda impozantno, ali nekada je bila bedna

Nikada izdanje Svetog pisma nije imalo snažniju naslovnu ilustraciju: Kako su prošli oni za koje nije bilo mesta na Nojevoj barci

Rimski papa pokrenuo Prvi krstaški rat na poziv pravoslavnog cara upomoć, a mi danas prozivamo katolike zbog toga. Gde je tu logika?

Tesla pre 80 godina objasnio zašto ga nikad nisu zanimale žene: Sve sam mane imao, izuzev jedne

Bugare bi trebalo da pitamo gde je ukradeni pribor kralja Petra koji okupatorska štampa pominje januara 1916. godine

Bili su u najtajnijoj vladinoj operaciji, a lagali da tragaju za Titanikom: Oni su ga i otkrili, a ta tajna u filmu nije otkrivena

Šopsku salatu jedemo i volimo svi, a malo ko zna kako je nastala i ko su šopski Srbi po kojima je i dobila ime

Kako je Šarl de Gol uzdrmao svetski poredak samo jednom rečju koju je izgovorio na mestu na kojem nije smeo

Priča o najvećem izdajniku u istoriji, rođenom Balkancu koji je za pare prodao svoj narod agresoru

Kako je nastala najznačajnija fotografija koju je čovek ikada napravio

Slika koja krije konačni odgovor na pitanje da li su Amerikanci sleteli na Mesec ili je sve lažirano

Čovek je proklet, a ova fotografija je dokaz toga

Kako rat izgleda iz ptičje perspektive: Paljba slavnog bojnog broda uslikana sa nebeskih visina

Zbog čega izbijaju ratovi? Postoji šest osnovnih teorija koje pokušavaju da odgovore na to pitanje

Kako rimski drumovi od pre 2.000 godina utiču na današnju ekonomiju: Da li je ovo dokaz da Balkan nikada neće sustići Zapad?