Prvi kineski car bio opsednut večnim životom: Zahtevao je od svojih podanika da mu pronađu eliksir besmrtnosti

Do napitka se očigledno nije došlo pošto je car, prema istoričarima, umro 210. godine pre nove ere, posle 11 godina vladavine

  • 2
Foto: Wikipedia

Prvi kineski car Ćin Ši Huang naredio je dužnosnicima da mu pronađu eliksir besmrtnosti, otkriva 2.000 godina stari tekst otkriven za arheoloških iskapanja na jugu zemlje, objavila je Sinhua.

ON ŽELI DA BUDE BESMRTAN: Potrošio je milione da bi živeo ZAUVEK (VIDEO)

Navodi se da je opsesija prvog kineskog cara bila dobro poznata, prenosi Hina. On je za sebe izgradio ogroman podzemni mauzolej u Sijianu, ispunjen sa skoro 8.000 vojnika od terakote koji je trebalo da ga štite u zagrobnom životu. Ta zagrobna vojska otkrivena je 1974. godine.

Arheolozi su sada, proučavajući tekstove pronađene 2002. na dnu bunara u pokrajini Hunan, utvrdili da je Ćin Ši Huang naredio nacionalnu potragu za eliksirom koji bi podario večni život.

Tekst sadrži imperijalni dekret kojim se naredjuje potraga, kao i prilično posramljene odgovore lokalnih vlasti koje nisu uspevale da zastrašujućem monarhu ispune želju.

Foto: Wikipedia/Ingo.staudacher

Prema Sinhui, selo po imenu Disjang je obavestilo da "još nije pronašlo čudesni lek", ali uverava da će potraga biti nastavljena. S druge strane, selo Langja u provinciji Šandong prijavilo je "travu sakupljenu na svetoj planini".

Do napitka se očigledno nije došlo pošto je car, prema istoričarima, umro 210. godine pre nove ere, posle 11 godina vladavine.

Dokument je bio napisan na nizu letvica povezanih nitima. Ta tehnika pisanja je u Kini bila najzastupljenija pre pojave papira, početkom prvog veka nove ere.

U bunarima na zapadu provincije Hunan je 2002. nađeno 36.000 letvica s više od 200.000 kineskih kaligrafskih znakova. Arheolozi ih dalje proučavaju da bi ih preveli.

Ćin Ši Huang, kralj države Ćin, osvojio je jednu za drugom šest kraljevstava koja u činila Kinu i 221. pre nove ere ujedinio zemlju i dao joj ime po kom je i danas poznata na zapadu.  Bio je surovi despot, a poznat je po naredbi za izgradnju Velikog zida, spaljivanju knjiga i ubijanju učenjaka.

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Scipion

    26. decembar 2017 | 20:18

    Жив је овај и даље, само је збачен пре 2000 година и сад продаје све за 100 динџе.

  • Boban

    26. decembar 2017 | 16:26

    Pitaj Krkobabića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA