≫ 

Najlepša tačka bivše Jugoslavije: Vrelo Bune kod Blagaja, а iznad derviška tekija (FOTO)

Vrelo Bune je jedno od najjačih u Evropi, a svakako jedno od najlepših. Voda koja tu izvire, ledena je i čista, pa ne čudi što su 1520. godine novopridošle Osmanlije iznad samog vrela podigle dervišku tekiju, jer ne može se zamisliti idealnija lokacija za zgradu u kojoj se okupljaju mistici koji razmišljaju o Bogu i pokušavaju sa njim da se stope, od ove lokacije

  • 8
Vrelo Bune kod Blagaja, i iznad njega derviška tekija iz 1520. godine. Foto: Wikimedia Commons/Talha Şamil Çakır

Reka Buna u Hercegovini ima tok dugačak svega devet kilometara: vrelo njeno nalazi se ispod krečnjačkog odseka u Blagaju, na 12 kilometara jugoistočno od Mostara, a u Neretvu, čija je leva pritoka, uliva se kod sela Buna. Ima dve pritoke: reku Bunicu, dugu šest kilometara, koja izvire ispod strmog krečnjačkog odseka prostora Rudine, i reku Posrt koja postoji samo zimi.

Njeno vrelo kod Blagaja vrlo lako može biti nazvano najlepšom tačkom bivše Jugoslavije, a iznad njega 1520. godine novopridošle su Osmanlije podigle dervišku tekiju: ne može se zamisliti idealnija lokacija za zgradu u kojoj se okupljaju mistici koji razmišljaju o Bogu i pokušavaju sa njim da se stope, od ove lokacije.

Plavetnilo Bune, nestvarno je. Budući da ima protok od 30-43 metra kubna po sekundi, vrelo njeno jedno je od najjačih u Evropi, a svakako i jedno od najlepših. Voda koja tu izvire, ledena je i čista, a pre nego što ugleda svetlost dana — nauka je utvrdila — teče pod zemljom 19,5 kilometara.

Nestvarno plavetnilo reke Bune na njenom vrelu kod Blagaja. Foto: Wikimedia Commons/Antidiskriminator

Pored reke Zete u Crnoj Gori, i Neretve u koju se uliva, Buna je jedna od tri reke na čitavom svetu u kojoj se može naći mekousna pastrmka, nekada upravo endemska vrsta Jugoslavije. Varijacija njena koja živi u Buni i Neretvi, naziva se i neretvanska mekousna pastrmka. Mrestilište je neposredno ispod vrela.

Na Buni, iako je nevelika, postoje četiri mosta, dva u Blagaju, jedan u Kosoru i jedan kod sela Buna. Najstariji je Karađoz-begov most sa pet lukova podignut pre 1570. godine, a treba svakako pomenuti i Lehinu ćupriju podignutu pre 1664.

Interesantno je to, što postoji još jedna reka na Balkanu koja se zove Buna, mada se drugačije izgovara i nema isto značenje, jer nije na srpskom već na albanskom jeziku. U pitanju je reka koju mi zovemo Bojana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    1. april 2018 | 08:29

    Ima dosta mesta u bivsoj Jugoslaviji koja su lepa ili bila lepa,ima ih i u Srbiji,ali mi nismo izabrali da zivimo u skladu sa prirodom nego sa gradjevinsko tehnoloskim utvrdjenjima koji umesto cistog vazduha ,stvaraju smog nepodnosljivog mirisa,

  • Flekica

    1. april 2018 | 08:31

    Prelepo mesto..

  • baron

    1. april 2018 | 18:19

    i ovo je srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA