≫ 

Magična slika galaksije kojoj su astronomi nadenuli najprikladnije moguće ime: Sombrero

Pored njenog karakterističnog izgleda kojem duguje ime, u vezi sa ovom galaksijom je zanimljivo i to, što se nalazi na svojevrsnoj graničnoj razdaljini: dovoljno daleko da ne može da se vidi golim okolom, ali dovoljno blizu da može biti osmatrana malim teleskopom. Ako ga imate, sačekajte noć

  • 5
Galaksija Sombrero nalazi se 31 milion svetlosnih godina daleko od Zemlje, a ime je dobila zbog svog izgleda. Foto: Wikimedia Commons/NASA/ESA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Galaksija Sombrero je spiralna galaksija u sazveždu Device, od nas udaljena 31 milion svetlosnih godina. Tri puta je manja od našeg Mlečnog puta, dok neka novija ispitivanja pokazuju da je u stvari u pitanju eliptična galaksija.

Ima vrlo blistav nukleus, neobično veliku centralnu izbočinu i supermasivnu crnu rupu u svom središtu, kao i istaknutu traku prašine oko svog nakrivljenog diska. Zbog njenog izgleda, ime joj se samo nametnulo. I zbilja, liči na čuveni meksički šešir.

Zanimljivo je to, što je već dugo poznata naučnicima: otkrio ju je francuski astronom Pjer Mešen (1744-1804) još 11. maja 1781. godine i opisao je u svom pismu upućenom jednom kolegi dve godine kasnije, tako da nema spora oko toga ko ju je prvi video. Spora je mogla biti, pošto ju je nezavisno od Mešena, 1784. godine primetio i ser Fridrih Vilhelm Heršel, nemačko-britanski astronom i kompozitor.

Takođe, u vezi sa galaksijom Sombrero (koja je poznata i kao Mesje 104, skraćeno M104) zanimljivo je i to, što se nalazi na svojevrsnoj graničnoj razdaljini: dovoljno daleko da ne može da se vidi golim okolom, ali dovoljno blizu da može biti osmatrana malim teleskopom. Ako ga posedujete, sačekajte noć.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • PEXON

    5. avgust 2018 | 10:16

    Slika je CGI.kompjuterski obradjena slika.ovo je laz.lazu ljude .ne verujte u ove gluposti I holivud

  • Texasm86

    5. avgust 2018 | 11:16

    Koje su ovo smejurije... Na mesec nisu otišli, oni pricaju o udaljenosti miliona, biliona km.... Uspeli ovi pre 50godina, nakon toga niko nikad nije uspe, niti će...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA