BLAGO ISTOČNE SRBIJE KOJE MORATE OTKRITI: Borsko jezero je biser Srbije za aktivan odmor!

Avanturu, rekreaciju, opuštanje, zabavu – sve to sigurno ćete doživeti ukoliko posetite Bor i njegovu okolinu. Kao u najlepšoj bajci, a na samo 250 kilometara je od Beograda. Paraglajding, posete speleološkim objektima, avanture na Borskom jezeru i boravak u modernom hotelu „Jezero“, planinski biciklizam - samo su deo programa koji je prilagođen afinitetima i mogućnostima znatiželjnih turista. Novo, jedinstveno, nesvakidašnje iskustvo!

  • 1

Turistički obilazak istočne Srbije svojevrsno je putovanje kroz istoriju. Ovim predelima korača se stopama praistorijskih ljudi (Lepenski vir), starih Rimljana (Feliks Romulijana kod Gamzigrada, Trajanova tabla), srednjovekovnog doba (tvrđava Golubac)… Najstariji tragovi rudarstva u Evropi sežu do 4.500 godina pre nove ere u oblasti Bora i Majdanpeka.

Teško je reći da li je istočna Srbija bogatija kulturno-istorijskim spomenicima ili prirodnim lepotama. Pečat ovom kraju daje reka Dunav sa Nacionalnim parkom “Đerdap” i Đerdapskom klisurom, jednom od najlepših u Evropi. Riznicu prirodnih lepota upotpunjuju planine, šume, pećine, kanjon Lazareve reke, Borsko jezero, Sokobanja, Gamzigradska i Brestovačka Banja

Na samo osam kilometara od Bora je Brestovačka Banja, jedinstvena ne samo po velikom broju lekovitih izvora koji pomažu lečenje reumatskih oboljenja, bolesti bubrega, želuca i očiju, već i po tome što je jedina banja u kojoj su se srele srpske vladarske dinastije Obrenović i Karađorđević. Na to vreme podseća tursko kupatilo-hamam, konak kneza Miloša, izgrađen 1837. godine, i dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1856. godine, koji predstvljaju kulturna dobra pod zaštitom države.

Foto: Promo Foto: Promo

Dakle, Brestovačka Banja sa svojih 10 izvora termalnih voda, autentičnim građevinama iz 19. veka, ali i Klubom RTB-a Bor, modernim restoranom koji je, kao što mu ime kaže, u vlasništvu borske kompanije, predstavlja idealno mesto za odmor.

Foto: Promo Foto: Promo

Od Bora preko Brestovačke Banje put vodi na bistro i čisto Borsko jezero. Ušuškano u najlepšem krajoliku Homoljskih planina, jedno je od najkvalitetnijih veštačkih jezera na Balkanu. Sagrađeno je krajem pedesetih godina, prvenstveno radi akumulacije vode za potrebe Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Bistra i čista planinska voda, duboka 70 metara, čini ovo jezero biserom Timočke krajine. U njoj se, kao u ogledalu, leti odslikavaju okolni šumski kompleksi, livade i pašnjaci.

Foto: Promo Foto: Promo

Na najlepšim lokacijama, u priobalju, smešteni su hoteli “Metalurg” i “Jezero, građeni sredstvima borskog kombinata bakra. Na padinama u okruženju niklo je naselje vikend kuća, a za potrebe motorizovanih turista i izletnika u blizini je i prostran auto-kamp. Ovo omiljeno izletište, 18 kilometara udaljeno od Bora, vole i ribolovci, a rado ga posećuju i bajkeri iz Srbije, zemalja regiona i Evrope.

Foto: Promo Foto: Promo

Svojim položajem i arhitektonskim rešenjem na Borskom jezeru, ipak, dominira hotel “Jezero”. Nalazi se na samoj obali, ima četiri zvezdice i vlasništvo je Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Posle više od decenije propadanja, renoviran je 2012. godine i otvoren za turiste kao moderan hotelski kompleks koji se prostire na više od 14 hiljada kvadratnih metara. Ima 111 moderno opremljenih soba i apartmana, a pored smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, gostima su na raspolaganju bazen, automatska kuglana, sale za stoni tenis, bilijar i šah, trim-kabinet i spoljni tereni za fudbal, košarku, rukomet, odbojku i ostale sportove.

Foto: Promo Foto: Promo

Mnoštvu zabavnih sadržaja dodajmo: spa i velnes centar, američku kuglanu sa barom i fitnes centrom, stolove za bilijar i snuker, slanu sobu, salon za masažu, teretanu, bazen sa đakuzijem, saune, salu za skvoš, pontonske bazene.

Sa Borskog jezera lako se stiže do Crnog vrha i tamošnjeg nedovršenog hotela “Hajat”, Stola, lovišta Dubašnice, vulkanskih kupa “Tilva njagra” i “Tilva mika”, Lazarevog kanjona i njegovih pećina (Lazareva i Vernjikica), a u neposrednoj okolini je i dečije odmaralište “Savača”.

Sa planine Crni vrh vidi se čitava oblast Borskog jezera. Prijatna klima, bujno zelenilo u letnjim mesecima, čist planinski vazduh i duboki snežni pokrivač koji se zadržava i do kraja maja, čine ovu planinu atraktvinom tokom cele godine.

Foto: Promo Foto: Promo

Gosti koji provode odmor u Boru mogu i u panoramsko razgledanje žičarom. Žičara na Crnom vrhu pruža jedinstven doživljaj vožnje od podnožja do najviše tačke na planini. U neposrednoj blizini planinarskog doma je staza dužine 1600 metara, parking, objekat za iznajmljivanje ski opreme, ali i kafić da gosti i skijaši mogu da se odmore i okrepe. Zbog visokog nagiba pojedine deonice spadaju u tzv. crnu stazu, što pogoduje iskusnim skijašima. Ova staza se na vrhu spaja sa starom, kraćom stazom, dužine 800 metara, pogodnijom za početnike i decu.

Foto: Promo Foto: Promo

Avanturu, rekreaciju, opuštanje, zabavu – sve to sigurno ćete doživeti ukoliko posetite Bor i njegovu okolinu. Paraglajding, posete speleološkim objektima, avanture na Borskom jezeru, planinski biciklizam - samo su deo programa koji je prilagođen afinitetima i mogućnostima zanitiželjnih turista.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    26. jul 2015 | 14:25

    Vratio sam se juce sa Borskog jezera gde sam proveo 7 dana i moram da kazem da sam prezadovoljan ! Prelepe plaze, hotel Jezero pruza vrhunsku uslugu i luksuz, mada je malo skuplji, tako da ko zeli da prodje jeftinije, ima u blizini Vilu "Vertigo", koju takodje hvala mada nemam licna iskustva s njom. Jezero je cisto, daleko cistije od mora, ma idealno za kupanje i uzivanje. Ko zeli more na 2,5 sata od Beograda, nece pogresiti ako ode na Borsko jezero.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA