Ove sve BOLEŠTINE možete da dobijete ako ODMAH ne presvučete MOKAR kupaći!

Ne, zaista nisu u pitanju bapske priče, bilo da ste dete, žena ili muškarac. Ako duže vreme sedite u mokrom kostimu, to zaista može ozbiljno da naškodi vašem zdravlju

  • 4

Upala bešike, problemi sa prostatom, gljivične infekcije vagine i penisa, upale jajnika i druga oboljenja urogenitalnog trakta česti su pratioci letnjih uživancija, do kojih dolazi zahvaljujući tome što nas mrzi da se, nakon kupanja, presvučemo u suv kupaći kostim ili običan veš. Nažalost, mokar kupaći je veoma opasan po zdravlje.

Šta može da vam se dogodi ako se namažete BAJATOM KREMOM ZA SUNČANJE?

Kao posledica nošenja vlažnog kostima moguća su oboljenja koja mogu da pokvare dugoočekivani odmor i uživanje, ali i da nam naprave zdravstveni problem koji ćemo tek osetiti u budućnosti. Evo koje su najčešće posledice i kako reagovati ukoliko do njih dođe.

UPALA BEŠIKE, PROSTATE I URINARNOG TRAKTA

Nagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama, slavini i toalet papiru.

Vodite računa o higijeni peškira, češće menjate higijenske uloške, koristite pamučno donje rublje i uvek se presvucite u suv kupaći.

Foto: Profimedia/Huber images Foto: Profimedia/Huber images

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neprijatni pa ako primetite takve reakcije potrebno je potražiti pomoć lekara.

Takođe je preporučljivo piti barem dve litre tečnosti dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj, a jesti sveže voće i povrće.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

GLJIVIČNE INFEKCIJE

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a ređe u moru. Gljivicama najviše pogoduje vlažna sredina, pa je za njih idealno kad ste vi non-stop u mokrom.

Pored vlažnosti, pod većim faktorima rizika da im se razvije gljivična infekcija su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu. Spoljni polni organi (i materica) sadrže određenu mešanu floru koja održava kiselost toga područja, a izražava se kao pH vrednost.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Kada je kiselost vagine smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi spolja ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području polnog organa - ističe dr. Martina Jerbić-Cecelja za portal Hercegovina.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se leči uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani belkasti sekret, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici reč.

Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

UPALA JAJNIKA

Upala ovog tipa veoma je česta kod žena za vreme boravka na moru, a simptomi upale jajnika propraćeni su bolovima u donjem delu trbuha, predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se lečiti antibioticima koje će vam propisati lekar, a kako bi je sprečili izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Dok traje upala, važno je stopala i stomak držati suvim i što više boraviti na suncu kako bi ugrejali stomak.

Foto-ilustracija: Foter.com/memoflores, Freedigitalphotos.net/marin Foto-ilustracija: Foter.com/memoflores, Freedigitalphotos.net/marin

ŠTA PREDUZETI DA DO INFEKCIJA NE BI DOŠLO

- pre odlaska na more i za vreme boravka na moru preporučuje se da pijete probiotike koji povećavaju kiselost kože i sluznica polnih organa, pa tako smanjuju mogućnost upale ovog područja.

- i ženama i muškarcima, a posebno onima kojima je već oslabljen imunitet i skloni su infekcijama urogenitalnog područja, preporučuje se da nakon svakog kupanja u moru ili bazenu promene kupaći, kako bi izbegli vlažnost intimnog područja a samim tim i rizik od upala.

- ako vam se jave simptomi upale, obavezno se što pre javite ginekologu ili urologu. Nemojte se sami lečiti, jer ako izaberete pogrešnu terapiju, možete da napravite samo još gore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    12. avgust 2015 | 15:58

    Kupaći presvlačim istog sekunda kad izađem iz vode. Muž me zbog toga zafrkava, ali ja kao po komandi. Tu mi je komandu izdao jedan divni lekar pre više od dvadeset godina, dok sam jos bila baš jako mlada, tipa srednja škola, a bila sam dobila izuzetno jaku i bolnu upalu jajnika na moru. NIKADA više nisam dobila upalu jajnika niti ikakvu ozbiljniju infekciju te regije, osim kada su me "častili" u porodilištu.

  • ČIČA

    12. avgust 2015 | 21:01

    DOBIĆETE IH I U HOTELSKOJ SOBI,SAMO JEB,,E PROVERENE.

  • Mg

    14. avgust 2015 | 15:06

    Ja ne skidam sorc preko celog dana, nego tek uvece. Zdrav sam ko dren. A morska so je zdrava, i trebate je sto vise iskoristiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA