5

Kad čujete šta sve ANANAS radi za zdravlje i lepotu, ješćete ga svaki dan

Ananas ima veoma lekovito dejstvo, što upravo znači da treba da ga konzumirate u što većim količinama. Evo za šta je sve dobar

Ananas
Foto-ilustracija: Pixabay

Ljudi najčešće nisu upoznati sa tim koliko je ananas zdrav i lekovit. Ali naučnici su dokazali njegovu efikasnost u lečenju mnogih oboljenja, čak i onih najtežih.

Evo šta će se dogoditi s vašim zdravljem ako svaki dan pijete SOK OD ANANASA godinu dana

Koje BANANE su zdravije? Da li treba jesti zelene ili skroz potamnele? (VIDEO)

Španski i portugalski moreplovci su, krajem 15. veka, na karipskim ostrvima Gvadalupe, otkrili ovo sočno južno voće. Pošto su bili oduševljeni mirisom i ukusom, više puta su pokušali da ga presele u Evropu, ali zbog klime im nije uspevalo. Međutim, odneli su ga u afričke i azijske kolonije i tako je postao rasprostranjen svuda po svetu, a danas je jedna od najpoznatijih tropskih voćki, piše Moje zdravlje.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Miris i ukus nisu jedini kvalitet ovog voća. Australijski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu su ustanovili da plod ananasa sadrži moćan antikancerogeni sastojak, koji bi u budućnosti mogao da bude rešenje u lečenju ove opake bolesti.

Naučnici su iz mrvljenih peteljki izdvojili 2 molekula enzima bromelina. Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto slučajeva nastanka svih oblika karcinoma. Poseban efekat je konstatovan na kancerogenim ćelijama dojke, pluća, debelog creva, jajnika i melanoma. Da bi se delotvornost ove terapije i potvrdila, trebalo bi da prođe klinička istraživanja. Za sada, stručnjaci preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni efekat.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Bromelin je veoma efikasan u lokalizovanju zapaljenja sa otokom, a smanjuje i ožiljke. Pošto jača kolagen u tkivu zahvaćenom celulitomsamim tim se popravlja drenaža i olakšava varenje proteina. Bromelin iz ananasa brzo i delotvorno smanjuje i bolove. Mišljenje naučnika je da razgrađuje proteine u krvi, pa na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Zbog svojstava koja poseduje, ananas se preporučuje kao pomoć kod mršavljenja, ali i eliminisanja celulita i bora. Delotvoran je i kod hiperpigmentacije koja je uzrokovana starenjem, pa može da izbledi ili potpuno eliminiše “staračke pege”. Ovaj učinak se postiže tako što se vata natopi isceđenim sokom od ananasa i drži se preko pega, koje se najčešće pojavljuju na šakama.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Narodni lekari ovo voće preporučuju za upalu pluća, bronhitis, anoreksiju, neke vrste alergija, probleme sa štitine žlezdom, grebanje u grlu i ateroskleroze. Zbog zavidnih količina celuloze, ananas je odličan i za problem otežanog varenja.

Nažalost, ananas ima mnogo šećera, pa bi dijabetičari trebalo da ga izbegavaju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Sveže isceđen sok od ananasa je, takođe, izuzetno zdrav, jer pomaže kod groznice i visoke temperature i jača imuni sistem. Pored toga, snižava visok krvni pritisak, otčepljuju krvne sudove. Deluje kao diuretik, jer eliminiše višak vode iz organizma. Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Alergija, Ananas, Anoreksija, Ateroskleroza, Bore, Bromelin, Bronhitis, Celulit, Diuretik, Groznica, Karcinom, lekovitost, Mršavljenje, Oboljenje, Osteoporoza, Rak, Štitna žlezda, Upala pluća
Popularni komentari
 • p
  pavle

  jeste ako budemo imali cime da ga platimo

 • a
  akoobjavitevrh

  Preselio sam se u Austriju i kod prijatelja kupovao Ananas..a on mi je rekao da ga izbegavam…pitao sam zasto,i on mi je objasnio da ne smeju da ga seku i prave kolute na istoj dasci ner je prepun hemije,dolazi zelen i napunjen i naprskan hemikalijama..tako da znate da je jesti dobro samo iz babine baste a pijace i marketi su lutrija.Zivele BABE!!!

 • m
  miki

  A sta nije danas hemihalijama chak se na trzistu pojavljuje vestachka schunka koja se pravi od otpatka slanine mesa i ostale bakcide prijatno

foto dana

video dana