≫ 

NE RADITE IH: Stvari koje će svakog Grka dovesti do ludila da će poželeti da vas IZBACI IZ ZEMLJE

Ne radite ove stvari ako ne želite da uništite odmor

  • 40

Svako od nas želi da uživa u svom letovanju. Ako ste za odmor odabrali Grčku i želite da se lepo provedete, najbolje bi bilo da ne radite ove stvari jer je to siguran način da iznervirate Grke.

Ove reči i rečenice na grčkom morate da znate ako hoćete da se sporazumete na moru

Kako da se zaštitite od lopova na plaži: 5 trikova koji će vam dobro doći kada odete na odmor (VIDEO)

1. Previše ste izbirljivi sa hranom

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Ako vlasnika neke taverne pitate za obrok bez glutena ili vegane, to će biti verovatno prvi put da čuje te reči. Verovatno će vam u prvo vreme biti teško da se prilagodite, ali ako pre dolaska malo istražite lokalna jela koja možete da naručite, sigurno ćete pronaći mnoštvo ukusne hrane.

2. Stajete na stranu Nemačke - bez obzira na temu

Grci gotovo nikada nisu imali dobre odnose sa Nemačkom, a najnoviji finansijski problemi nisu pomogli da se stvari promene. Ako pričate o politici, fudbalu ili bilo kojoj drugoj stvari - branjenje Nemačke ili stajanje na njenu stranu je najbolji način da razljutite sve Grke koji se nalaze u vašem prisustvu.

3. Pokazujete da ne razlikujete modernu i drevnu Grčku

Foto: Tanjug/AP

Grci su veoma ponosni na svoju istoriju i sa velikom pažnjom će vam objašnjavati šta su sve njihovi preci smislili. Zato ne bi bilo pametno da ih pitate da li i dalje obožavaju bogove sa Olimpije ili žive u mini partenonima. Bez obzira na bogatu istoriju, Grci žive u 21. veku.

4. Kažete da mrzite Atinu nakon što ste u njoj proveli 24 sata i posetili sve zamke za turiste

Ako vam se nakon malo istraživanja Atina ne sviđa, to je vaše mišljenje i sasvim je u redu. Samo nemojte sebe proglasiti stručnjakom za ovaj grad jer ste projurili kroz Akropolj i sve ostale turističke znamenitosti i videli ste sve što ovaj grad od 3 miliona stanovnika ima da ponudi.

Mnogi se takođe zbune jer naiđu na moderan grad umesto na prizor iz drevne Grčke prepun hramova i filozofa.

5. Nazivate Grke lenjima

U pitanju je stereotip koji nikako da nestane. Brojna istraživanja pokazala su da Grci rade više sati nego žitelji drugih evropskih zemalja. Samo zato što stanovnici ove zemlje cene vreme za odmor i opuštanje, to ne znači da su lenji - već da im je važno vreme provedeno sa prijateljima i porodicom.

6. Kažete im da su zaslužili krizu koja ih je pogodila

Foto: A. Nalbantjan, Pixabay

Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ako želite da ga svi čuju, trebalo bi da pročitate mnogo više od nekoliko članaka iz novina na tu temu.

Osoba sa kojom pričate možda je zbog finansijske krize izgubila posao, penziju ili dom. Ako oni nisu, sigurno poznaju nekoga ko jeste.

Mnogi Grci su vredno radili i pokušavali da vode normalan život kada im je ekonomija uništena.

7. Odbijate hranu kada ste gost u nečijoj kući

Hrana je veoma društvena stvar u Grčkoj i zato neće blagonaklono gledati na osobu koja odbija hranu, bez obzira na to da li ste gladni ili ne, ili samo pokušavate da budete ljubazni.

Na ovaj način domaćinu poručujete: Ne verujem u tvoje kuvanje i ne želim da se družim sa ljudima iz ove kuće.

8. Nagovestite da postoji bolja letnja destinacija

Grci su ponosni na svoju zemlju, ostrva i more i biće dubokok povređeni. Najbolje bi bilo da to ne spominjete u društvu lokalnog stanovništva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA