≫ 

KONTIKI: Leto na Samosu s pozivnicom za opuštanje i uživanje

Carstvo harmonije i lepote

  • 1

Grčko ostrvo Samos je carstvo harmonije i lepote koje budi čula i poziva na opuštanje i uživanje. Iako deveto po veličini u Grčkoj, masovni turizam ga još nije osvojio.

Zbog toga u ovom komadiću raja površine 477, 4 kvadratnih kilometara, na kojem živi oko 60.000 stanovnika, treba uživati dok se ne pojavi na mapi brojnih turističkih agencija.

Iako je Samos oduvek bio na raskrsnici između istoka i zapada, uz pomoć jake životne snage uspeo je da, tokom vekova, sačuva nezavisnost pa čak i da doživi maksimalan procvat. Moguće je da je baš zbog toga svetu podario toliko naučnika, umetnika i pesnika. Osim Pitagore, sa Samosa potiču i graditelji Herinog hrama Rek i Teodor, pesnik Arion, arhitekta Poliklet, veliki astronomi Aristarh i Aristil kao i filozofi Melisa i Epikur.

Mitologija kazuje da je ostrvo i rodno mesto boginje Here, a budući da je ona boginja plodnosti i njeno ostrvo je veoma plodno. Prekriveno je nepreglednim vinogradima i stabljikama mastike od čijih se plodova spravlja širom sveta poznato grčko piće "Uzo". Na ostrvu su do danas sačuvani ostaci Herinog hrama koga su ukrašavala 134 jonska stuba, kao i najstariji tunel na svetu koji je u antičko doba služio kao prečica kroz brdo. Na južnom delu je živo turističko mesto Pitagorion sa mnoštvom taverni, uzerija i kafeterija koje je dobilo ime po svom najčuvenijem stanovniku.

Do Samosa se najbrže  stiže avionom. Iz Srbije čarter letovima Agencije KonTiki koja je za ovo leto, baš na ovom kopnu u vodama Egeja a samo 1,6 kilometara udaljenom od turske obale, rezervisala za svoje putnike hotele po meri i ukusu većine.

Foto: Promo/ D. Rozaki.

Hotel SAMOS BAY  3* ima karakteristiku idealno lociranog. Ukras je  oboda glavnog grada Samosa od čijeg centra je udaljen samo  700 metara. Za goste hotela obezbeđeno je uživanje  na jednoj od najlepših šljunkovitih plaža na ostrvu u zalivu Gagou koja je deo kompleksa. Idealno je mesto  za sve one koji žele aktivan odmor u gradskom ambijentu. Usluga je  na bazi polupansiona – doručak i večera po principu švedskog stola, samoposluživanje.

Zgrada apartmana IRIS STUDIOS  je nedaleko od luke u centru mesta Pitagorio. Grad Samos daleko je 13  a aerodrom  tri kilometra. Kompleks je smešten blizu marine, u neposrednoj blizini kafića i restorna i namenjen je gostima koji bi želeli da provedu aktivniji odmor. Peščano-šljunkovita gradska plaža udaljena je svega 200 metara od apartmana. Usluga je na bazi najma.

LABITO HOTEL 2*  je jedan od boljih  hoteal u svojoj kategoriji. Ušuškan je u mirnoj ulici nedaleko od centra najpoznatijeg turističkog mesta Pitagorio a u neposrednoj blizini brojnih kafića i restorana.  Šljunkovita gradska plaža daleko je samo  200 metara a aerodrom tri kiloemtra. Is ovog hotela se lako stziže do svih mesta na ostrvu. Autobusko stajalište lokalnog autobusa koji saobraća do glavnog grada ostrva ali  i ostalih mesta odnosno plaža je  450 m od hotela.

Foto: Promo/ D. Rozaki.

U cenu svih aranžmana uračunata je avio-karta, svi transferi, usluga vodiča…. Kako bi zadovoljstvo boravka na ovom ostrvu bilo potpuno, obavezno probajte vino sa Samosa slatkastog ukusa koga ima samo ovde. U njegovom ukusu uživao je i legendarni Bajron ispijajući ga iz ogromnih pehara…I još nešto: da biste dobili inspiraciju da posetite ostrvo Samos i tako doživite nezaboravne trenutke vašeg odmora u Grčkoj, posetite zvaničnu web stranicu grčke nacionalne turističke organizacije, www.visitgreece.gr.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA