Nestvarna mađarska banja na najvećem svetskom termalnom jezeru

Lekovita svojstva ove vode izgleda da su bila poznata još starim Rimljanima, barem ako je suditi po njihovim novčićima koji su na dnu jezera otkriveni osamdesetih godina. Germani i Sloveni takođe su je koristili, a nesumnjivo i Turci. Sam naziv jezera dolazi od turske reči „havuz“ — bazen

  • 2
Pogled na jezero Heviz u Mađarskoj, sa banjskom infrastrukturom. Foto: Wikimedia Commons/Civertan Grafikai Stúdió

Mađarska banja Heviz, koja se nalazi u istoimenom gradu, na istoimenom jezeru, nedaleko od zapadnog kraja jezera Balaton, jedna je od najposebnijih banja na svetu, a slika pred vama to i dokazuje.

Prvo, nalazi se na najvećem termalnom jezeru na svetu u kojem je kupanje dozvoljeno, budući da pokriva površinu od 47.500 kvadratnih metara; drugo, brzina protoka vode kroz ovo jezero, iz njegovog izvora, toliko je velika da se voda kompletno promeni na svaka 72 sata; treće, nalazi se na listi svetske kulturne baštine.

Počeci banjskog turizma na ovom mestu vezuju se za kraj XVIII veka kada je grof Đerđ Festetič, posednik imanja, sagradio prvu drvenu kućicu na vodi. U narednom veku kapaciteti su se širili, a početkom XX stoleća sve je „eksplodiralo“ (u prenesenom značenju) kada su počeli da se grade luksuzni hoteli i restorani. Danas je banja Heviz jedna od pet najpopularnijih u Mađarskoj, koja se i inače drži za „zemlju banja“ (Mađari obožavaju svoje banje!).

Lekovita svojstva ove vode izgleda da su bila poznata još starim Rimljanima, barem ako je suditi po njihovim novčićima koji su na dnu jezera otkriveni osamdesetih godina. Germani i Sloveni takođe su je koristili, a nesumnjivo i Turci. Sam naziv jezera dolazi od turske reči „havuz“ — bazen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA