≫ 

Saveti Entonija Bordejna koje mora da zna svako ko kreće na put

Poznati kuvar ostavio je veliki i neizbrisiv trag za sobom nakon što nas je prerano napustio

  • 2

Američki veteran otputovao je u Francusku kako bi snimio svoju poslednju TV seriju, gde je 8. juna izvršio samoubistvo, a dok će ova poslednja sezona ostati zauvek nezavršena Entoni Bordejn ostaće zapamćen po svojim genijalnim izjavama.

Imali su slavu, bogatstvo i uspeh, pa ipak oduzeli sebi život: Šta poznate ličnosti tera na samoubistvo? (FOTO) (VIDEO)

Ovo su samo od nekih najzanimljivijih izjava o putovanjima ovog velikana koje je izgovorio tokom godina, a koje će i nas navesti da više putujemo.

Entoni je obožavao da putuje Printskrin: Youtube

- Da li mi stvarno želimo da putujemo u hermetički zatvorenim papomobilima kroz ruralne provincije Francuske, Meksika i Dalekog Istoka, dok jedemo u Hard Rock Cafe-u i Mek Donaldsu? Ja znam šta ja želim. Ja želim da probam sve.

- Putovanje nije uvek lepo. Nije uvek udobno. Ponekad boli, a može i da vam slomi srce. Ali to je u redu. Putovanje vas menja, treba da vas promeni. Ostavlja traga na vaše pamćenje, vašu razboritost, srce i telo. Ponećete nešto sa sobom. Nadam se, da ćete nešto i ostaviti iza sebe.

- Putovanje je veličanstveni osećaj lutanja po nepoznatom.

- Ako imate 22 godine, fizički ste fit, gladni ste znanja i želite da se poboljšate, savetujem vam da putujete što dalje i što šire moguće. Spavajte na podu ako morate. Saznajte kako drugi ljudi žive, jedu i kuvaju. Učite od njih gde god da odete.

- Jedino piće koje poručujem prilikom leta je viski sa ledom, to ne mogu da pokvare.

Bio je poznat po svojim iskrenim izjavama Foto: Tanjug / AP

- Moj mozak, telo i nervni sistem vide dugi let kao mogućnost da se dovoljno naspavam i ne radim ništa. Minut nakon poletanja ja se isključim.

- Drugačiji je od estetike u kojoj sam odrastao, kao i društvo i kultura u kojoj sam odgajan. Nakon mog prvog putovanja tamo – ništa više nije bilo isto za mene. Samo sam želeo više toga. Ako bih morao da se odlučim da živim u jednoj zemlji, u jednom gradu, do kraja mog života i da nikad ne odem iz njega, izabrao bih Tokio ubez razmišljanja.

- Želeo sam dešavanja, nešto poput melodramatičnih uzbuđenja i događaja za kojima sam žudeo još od detinjstva. Žudeo sam za avanturama o kojima sam čitao u stripovima o Tintinu. Želeo sam da vidim svet i želeo sam da svet bude baš kao u filmovima.

- Ima nešto prelepo u ispijanju pića poslepodne. Ne previše hladno piće, sam u baru...

- Kada imate problema sa prevozom, najbolje što možete da uradite jeste da izvadite hladno pivo i prepustite drugima da reše problem.

Snimao je poslednju sezonu svoje emisije kada je rešio da sebi oduzme život Foto: Tanjug / AP

- Naučio sam pre mnogo godina da su pokušaji da se do sitnih detalja organizuje savršeni odmor katastrofa. To je dovelo do nekih užasnih dešavanja.

- Ja sam veliki vernik u dobitke. Verujem da nikada nećete imati savršeno putovanje sa savršenim obrokom, a da vam se ne desi i nešto loše. Dopustite da se lepi događaji dešavaju sami od sebe i to čini putovanja zanimljivim, a što im često fali. Ja se uvek trudim da poguram ljude da im se dešavaju takve stvari pre nego da se drže nekih rigidnih rasporeda.

- Ništa neočekivano ili čudesno neće da se desi u Parizu ako vam je boravak ispunjen obilaskom Luvra i Ajfelovog tirnja.

- Iritantna realnost mnogih mesta poput Maču Pičua na primer, zahtevaju tišinu, kao neka ljubavna afera o kojoj ne smete da pričate. Posle nekog vremena promrmljate par reči pokušavajući da dočarate mesto koje ste videli i šta ste tamo iskusili. Na kraju, samo ste srećni što ste bili tamo, otvorenih očiju i uspeli da vidite ta mesta.

Inspirisao je ljude da što više putuju Foto: Tanjug / AP

- Kada odete jednom u Kambodžu, nikada nećete prestati da želite da prebijete Henrija Kisindžera golim rukama. Nikada više nećete moći da sedite i čitate novine koje pokazuju kako taj prevrtljivi i ubilački ološ sedi i ćaska sa Čarli Rose ili vezuje crnu kravatu spremajući se bez da se udavi istom. Svedočite li tome šta je on uradio u Kambodži, nikad vam neće biti jasno zašto on ne sedi u Hagu odmah pored Miloševića.

- Senegal je bio iznenađenje. Nije kao nijedna druga zemlja koju sam ranije obišao. To je deo islama za koji verujem da mnogi nisu videli, sa mnogo drugačijom kolonijalnom istorijom.

- Ne bojim se da izgledam kao veliki, kosmati, smrdljivi, strani đavo u Tokiju iako se trudim da ne izgledam tako.

- Putovanje je deo iskustva, kao ekspresija ozbiljnosti nečije namere.

- Vaše telo nije hram, nego zabavni park. Uživajte u vožnji!

VIDEO Od pekare preko palačikarnice do najprivlačnije kuvarice u Srbiji:

(Telegraf.rs/telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA