Kanadska planina izgleda kao naslikana: Tajnu Crne kljove kriju pradavna prošlost i priroda njenih stena

Severna Amerika je, što se prirodnih lepota tiče, možda neprevaziđena kao kontinent, mada je to već stvar ukusa i subjektivnog doživljaja. No, čarobna lepota ove planine u Britanskoj Kolumbiji ne može da se negira

  • 0
Crna kljova, odnosno Blek task, planina je i ugašeni stratovulkan u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija. Foto: Wikimedia Commons/Andysonic777

Stratovulkan je visoki, konusni vulkan sagrađen od velikog broja slojeva očvrsle lave, plovućca, vulkanske prašine i piroklastičnog materijala, a karakteriše ga strmi profil. To je zapravo najčešći tip vulkana, kojem pripadaju i italijanski Vezuv i Etna te indonežanski Krakatau.

A takođe i planina koju vidite na slici. U pitanju je Crna kljova (eng. The Black Tusk) koja se nalazi u Provincijskom parku „Garibaldi“ u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija, čiji je glavni grad Vankuver i koja je treća po naseljenosti u toj zemlji. Nadmorska visina Crne kljove je 2.319 metara, a njen vrh je vidljiv iz velike daljine, iz svih pravaca.

Nalazi se relativno blizu Jeloustounske kaldere (podvlačimo: relativno blizu, ako se sagleda čitava Zemlja) i deo je Garibaldijevskog vulkanskog pojasa koji se proteže jugom provincije u kojoj se nalazi. Čini se ipak da Crna kljova nije aktivan vulkan već 170 hiljada godina, iako to možda ne znači da je zauvek ugašen i da je za vjeki vjekov bezbedan, jer nisu ni vulkanolozi potpuno sa tim načisto. Sigurno je samo to, da ostavlja bez daha.

Bez daha ostavlja upravo zbog naslaga lave koje su ostale od te poslednje erupcije; njena lava je okamenjena, ali je rastresita i krhka, zbog čega izgled planine i jeste ovako čaroban; takođe je i crna što planini daje ime. Zanimljivo je to, što se na Crnoj kljovi danas nalaze i dva velika glečera, na severoistočnoj i severozapadnoj strani kupe, ispod vrha, premda su većim delom prekriveni kamenim krhotinama zbog pomenute prirode lave.

Ovo je pogled na Crnu kljovu sa jugoistoka, tako da se glečeri ne vide, ali vidi se nestvarnost prizora koji izgleda kao naslikan u radionici kakvog velikog umetnika. A zapravo i jeste tako: prizor je naslikan u radionici prirode, najvećeg od svih umetnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA