Ovih pet stavova su NEDOPUSTIVI u biznisu!

Neki stavovi mogu vašu kompaniju da dovedu skoro do propasti. Predstavljamo vam pet najgorih

Kada pokrećete svoje poslovanje, stanje uma jednako je važno kao i stanje na računu. Pozitivno razmišljanje i pristup problemima i izazovima koje poslovanje svakodnevno postavlja pred preduzetnika  – to je ono što razlikuje lidere od gubitnika. Neki stavovi mogu vašu kompaniju da dovedu skoro do propasti.

Predstavljamo vam pet najgorih.

To je nemoguće

Iako ima mnogo negativnih pristupa (i životu i poslovanju), ovaj je možda i najgori. Ideja da nešto ne može da se učini najčešća je prepreka koju pred sebe postavljaju sami preduzetnici.

Pogledajte kako funkcioniše bilo koji uspešni startap: uvideli su problem i pristupili mu na najbolji mogući način – tako su i pronašli kreativan način da ga prevaziđu. I pokušavali su dok u tome nisu i uspeli. Njihov uspeh počiva na premisi: Evo problema koji ću baš ja rešiti. Sada razmislite: koliko puta ste sebi danas rekli da nešto ne možete? Ako je odgovor veći od nule, zauvek ovu frazu izbacite iz svog rečnika.

Strah se ne može savladati

Svet preduzetništva je zastrašujuće okruženje i samo su odabrani u stanju da hrabro učine korak napred. Ako je zaista iskren, svaki preduzetnik priznaće da je bio prestravljen svaki put kada je donosio presudne odluke.

Međutim, nema razloga za život u strahu, jer je upravo savladavanje tog straha ključno za uspeh. Pronađite način da odagnate strah, makar to bilo i tako da svaki put kada prođete pored ogledala, sebi kažete da ste najbolji na svetu.

Desiće se jednom

Pa, neće. To morate da učinite vi; ili da makar utičete iz sve snage. Pasivan pristup ne vodi uspehu, naprotiv: jedan je korak do lenjosti, manjka motivacije i apatije. Uspeh nikom nije serviran, on je rezultat predanog rada i nepropuštanja šansi. Naravno da treba da prihvatite pomoć koja vam se nudi, ali i dalje morate da zavrnete rukave i prionete na posao.

Bolji ste od svih ostalih

Samopouzdanje je vrlo važno, ali tanka je linija koja ga deli od maštarija i iluzija o sebi. Kada sebe doživljavate kao najboljeg, počinjete saradnike da posmatrate s visine i samo je pitanje vremena kada će oni svoju poslovnu sreću potražiti na drugom mestu. Mestu na kome će njihovo znanje i trud biti poštovani. Zapamtite: Niko se neće oduševljavati vašom posebnošću, samo ćete sebi uskratiti prilike za uspešnu saradnju.

U preduzetništvu nije ključno biti bolji od svih ostalih; treba napraviti snažnu mrežu izuzetnih pojedinaca koji će kompaniju pokrenuti zajedno.

Nije to za mene

Sušta suprotnost prethodnoj tvrdnji. Ne budite onaj koji sebe ne predstavlja u pravom svetlu samo da ne bi rizikovao da zvuči nadmeno. Ako je neko odlučio da se sastane s vama, sigurno to nije iz sažaljenja: vi imate nešto što im je potrebno. Zato takve prilike ne propuštajte. Ako vam je lakše, setite se da je svaki multimilijarder jednom bio početnik s dobrom idejom i velikom željom za uspehom. Baš kao vi sada.

Ukoliko se oslanjate na svoja zalaganja i radite na ispunjenju stvarne potrebe svoje ciljne grupe, između vas i uspeha stoji samo vaš način razmišljanja. Zato se stalno podsećajte zašto ste sve započeli i čemu (s razlogom) stremite. Ako želite da postanete preduzetnik, iznova ponavljajte da uspeh zavisi od vas, a ne od srećnih okolnosti. Iznenadićete se kad shvatite koliko je to zapravo jednostavno.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)