Neverovatan izum: Razbijeni ekrani telefona moći će da se poprave sami od sebe (VIDEO)

Novi materijal je u stanju da "zaleči" sve ogrebotine, a u slučaju pucanja ili reza, za 24 sata dva polomljena dela će se ponovo spojiti

Foto: Pixabay.com

Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta u Riversajdu otkrili su materijal koji sam popravlja ogrebotine i oštećenja, a s obzirom na to da je proziran i nevidljiv, može se koristiti u ekranima na mobilnim telefonima.

Moći ćete da telefonirate samo pomoću prsta, a cena za to je smešna!

Pucanje ekrana najveći je strah svih vlasnika skupih telefona, a drugi najveći su verovatno duboke ogrebotine. Novi materijal uklonio bi oba straha, jer je u stanju da "zaleči" sve ogrebotine, a u slučaju pucanja ili reza, za 24 sata dva polomljena dela će se ponovo spojiti.

Materijal je napravljen od rastezljivog sintetičkog polimera i soli, čiji se delovi međusobno vežu jonsko-dipolnom vezom, koja nastaje između jona i dipolnog molekula. Kada se materijal polomi, prereže ili zagrebe, joni i molekuli se međusobno privlače i "zarastaju".

Vođa tima, doktor Čao Vang, predviđa da će se ovaj materijal u ekranima telefona koristiti do 2020. godine.

- Samozalečivi materijali možda se čine daleko od stvarne upotrebe, ali verujem da će se vrlo brzo pojaviti u telefonima. Za tri godine, sve više samozalečivih proizvoda će se pojavljivati na tržištu i oni će promeniti našu svakodnevicu - rekao je Vang.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)