Sladak, ali moćan: Ovaj robot izgleda kao fudbalska lopta, ali može biti vaš lični čuvar

Vreme čitanja: oko 2 min.

EBO X je kućni robot kompanije Enabot koji je dizajniran da bude i igračka i čuvar

Foto: Enabot / Ferrari / Profimedia

Enabot, proizvođač kućnih robota orijentisanih na porodicu i kućne ljubimce, predstavio je svoj najnapredniji model do sada na CES 2023 sajmu: sferni bot na dva točka nazvan EBO X koji je dizajniran da bude i igračka i čuvar, zajedno sa detekcijom pada i plača.

Enabot ima EBO za skoro svaku situaciju i po različitim cenama. Njihovi prethodni modeli, otprilike veličine teniske loptice, kreću se od 120 do 300 dolara, sa različitim funkcijama kao što su nadzor kuće ili čuvanje ljubimaca.

Robot, koji se čini da je veličine fudbalske lopte, mapira dom kako bi stvorio potpunu prostornu svest o svom okruženju i koristi prepoznavanje lica da identifikuje i razlikuje određene ljude. Opremljen je 4K stabilizovanom kamerom koja može da snima video u UHD-u, a pokreće ga nadograđeni Sunrise 3 (X3M) čip zasnovan na dual-core BPU arhitekturi "sposobnoj za 5 triliona operacija u sekundi".

Ne dozvolite da vas činjenica da je jako sladak zavara - EBO X je dizajniran da preuzme neke ozbiljne odgovornosti. U ulozi čuvara može da traži određene pojedince u domaćinstvu, poput dece ili starijih članova porodice, da ih proveri i upozori povezane korisnike na sve potencijalne probleme.

Ako čuje dete da plače ili neko viče u pomoć, EBO X će preko aplikacije pozvati određene staratelje. Takođe će to učiniti ako posumnja da je došlo do pada, oslanjajući se na svoj algoritam za inspekciju pokreta da bi protumačio neobičan položaj tela.

EBO X takođe zna kako da se malo zabavi, i podjednako komunicira sa ljudima i kućnim ljubimcima. Deca – ili odrasli – mogu narediti botu da ih prati kroz kuću gde god da odu, ponašajući se kao igračka koje je uvek u blizini.

EBO X bi trebalo da bude lansiran u drugom kvartalu 2023. po ceni od 999 dolara. Kućni roboti do sada uglavnom nisu uspeli da se pokažu kao dovoljno korisni da opravdaju visoke cene, ali sa svojim svestranim skupom veština, EBO X bi mogao da bude onaj koji će promeniti pravila.

(Telegraf.rs)