Facebook ima novi patent koji vam se UOPŠTE neće dopasti!

Ovaj patent zabrinuo je mnoge jer direktno utiče na novčanu situaciju svakog korisnika

Facebook je ove nedelje napravio novi patent koji omogućuje filtriranje spam poruka i uvredljivog sadržaja, pored poboljšanja pretraživanja i još jednog vrlo nezgodnog detalja. Taj detalj je omogućavanje zajmodavcima da na osnovu korisnikovih prijatelja odluče o kreditnom odobrenju.

FACEBOOK POČEO DA ŠALJE PORUKE NA KOJE ĆETE MORATI DA ODGOVORITE: Ovu ćete promenu sigurno obožavati!

U slučaju da korisnik u stvarnom svetu poželi kredit, zajmodavac može da iskoristi Facebook podatke kako bi saznao kakav je kreditni rejting korisnikovih prijatelja na mreži i na osnovu toga odlučio o visini zajma, rate i svega ostalog. Patent je još nejasniji utoliko što Facebook prijatelji ne moraju nužno ni da poznaju druge na toj mreži, a kamoli da im znaju kreditni rejting na osnovu kojeg bi im se mogao računati zajam.

Sreća u celoj priči je to što je posredi tek patent, a tu su i brojne regulative i zakoni koji bi trebali onemogućiti zloupotrebu podataka.

The "Next Web" piše kako bi, u slučaju implementacije, mnoštvo korisnika moglo jednostavno napustiti prijateljske krugove onlajn kako im se stvari ne bi računale na negativan način te da je definitivno reč o mogućnosti koja već debelo ide van "zone udobnosti korišćenja".

(Telegraf.rs/ Izvor: tportal.hr)