Kineski gigant predstavio CyberOne, humanoidnog robota veličine čoveka koji hoda na dve noge i bere cveće

Bez obzira što je Xiaomi lansirao svog prvog psa robota prošle godine, a koji je nedavno bio gost i u našem studiju, kineski proizvođač ne namerava da se zaustavi tu u oblasti robotike

Tokom jedne od svojih letnjih konferencija kineski gigant Xiaomi je predstavio ono što je verovatno jedan od njihovih najambicioznijih projekata: robot veličine čoveka sposoban da hoda, grabi predmete i donosi odluke. Iako je trenutno preskup prototip, kineski brend se nada da će brzo plasirati na tržište svog CyberOne robota.

Bez obzira što je Xiaomi lansirao svog prvog psa robota prošle godine, a koji je nedavno bio gost i u našem studiju, kineski proizvođač ne namerava da se zaustavi tu u oblasti robotike.

Brend je takođe imao "još jednu stvar" da predstavi. I iznenađenje: to je robot veličine čoveka koji hoda na dve noge koji je stigao na binu sa cvetom u ruci.

Proizvodnja ovakvog modela trenutno košta sitnih 90.000 evra. Ali Xaomi se nada da će smanjiti ovaj trošak i namerava da plasira svog robota široj javnosti.

Ovaj projekat podseća na Optimusa, Teslinog robota koji je predstavljen pre samo godinu dana. Proizvodnja ovog Tesla Bota trebalo bi da počne 2023. godine. U trci za prvog čoveka-robota, ko će prvi izaći sa zaista ubedljivim modelom?

(Telegraf.rs)