Stiže robot kuvar koji uči recepte gledajući snimke spremanja hrane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Robot kuvar kojeg su napravili istraživači sa Kembridža naučio je da kuva gledajući snimke spremanja hrane

Foto: Shutterstock.com

Tim sa Univerziteta Kembridž je obučio robota da nauči da kuva gledajući snimke ljudi kako pripremaju jela, omogućavajući mu da zatim samostalno priprema hranu, prema TheNextWeb-u

Cilj istraživača bio je da utvrde da li je moguće obučiti robota da postepeno uči kuvanje na sličan način kao ljudi - da prvo prepoznaje sastojke, a zatim i kako se jelo sprema.

Za ovu svrhu, kreirali su osam jednostavnih recepata za salate i napravili video zapise njihove pripreme. Nakon toga, robot je obučen da koristi javno dostupnu neuronsku mrežu dizajniranu za prepoznavanje različitih objekata, uključujući voće i povrće.

Koristeći metode mašinskog vida, robo-kuvar je analizirao svaki trenutak snimka. Rezultati su pokazali da je bio sposoban da identifikuje ne samo sastojke i kuhinjske alate, već i da shvati recepte i radnje koje kuvar preduzima na snimku. Zatim su recepti i video snimci pretvoreni u vektore, a robot je koristio matematičke korelacije da bi prepoznao sličnosti između procesa pripreme hrane i vektora.

Tokom obuke robot je pogledao ukupno 16 snimaka i uspeo da identifikuje tačan recept u 93 posto slučajeva, a osim toga je prepoznavao i varijacije recepata i dodavanje nove, devete salate u memoriju.

Za sada, uspeh robota se ogleda u spremanju manje složenih jela i razumevanja lakših recepata, dok su video snimci kuvanja na društvenim mrežama i dalje previše složeni za njega. Međutim, kako robot bude postajao bolji i brži prvo u identifikaciji sastojaka, možda će uskoro moći da koristi i složenije snimke sa kuvarskih sajtova pomoću kojih će naučiti da kuva komplikovanija jela od salate.

Kao što kaže istraživački tim i dalje postoje prepreke koje treba prevazići, ali su testiranjem uspeli da dokažu da robot kao i ljudi može postepeno da nauči da kuva iz ljudske demonstracije na video snimku.

(Telegraf.rs)