JUBILEJ: Pčelica Maja slavi 100. rođendan (VIDEO)

Lik vesele pčelice pojavio se prvi put u knjizi "Avanture Pčelice Maje" koju je 1912. objavio nemački pisac Valdemar Bonsels

Nekada davno, jedan od najomiljenijih crtanih junaka dece bila je Pčelica Maja čije su se avanture sa nerazdvojnim drugarom Pavom nestrpljivo isčekivale svake nedelje. Iako je u to teško poverovati, Pčelica Maja ove godine slavi 100. rođendan, a njen lik se prvi put pojavio u knjizi "Avanture Pčelice Maje" koju je 1912. objavio nemački pisac Valdemar Bonsels.

Priča o pčelici koja uz pomoć drugih insekata istražuje svet oko sebe, tokom godina je dostigla kultni status, a širom sveta je postala veoma popularna kada se 1975. pojavio serijal crtanih filmova koji su originalno urađeni za japansku televiziju, da bi zatim u lokalizovanim verzijama bili prikazani u više od 40 zemalja.

Pogledajte čuvenu uvodnu špicu za "Pčelicu Maju":

Tokom prvih sto godina, lik Pčelice Maje se našao u stripovima, bojankama za decu, video-igrama, pa čak i na slatkišima, a 1963. hrvatski kompozitor Bruno Bjelinski je komponovao operu "Pčelica Maja" , koja je nedavno ponovo postavljena u Austriji.

Nemački fotograf Volfram Junghans je 1924. snimio dugometražni film o Pčelici Maji, i to je prvi film u istoriji u kojem se se pojavili pravi, živi insekti.

Insert iz Junghansovog filma iz 1924:

(A. N.)