Bijonse stihom uvredila osobe s invaliditetom: Fanovi je napali, ona odlučila da zameni reči

Novi album sadrži pesmu čiji je tekst razljutio obožavaoce, jer su se osetili prozvanim osobe sa invaliditetom

R'n'b zvezda Bijonse razbesnela je fanove zbog pesme "Heated" u kojoj je, mnogi smatraju, uvredila osobe sa invaliditetom. 

Novi album "Renesansa" sadrži jednu numeru čiji je tekst razljutio obožavaoce. Radi se o pesmi "Heated", preciznije o stihu "Spazzin on that ass, spaz on that ass", što bi otprilike značilo "grčim se na toj gu*i", pritom aludirajući na spastičnost. Time se, navode, degradiraju osobe koje imaju cerebralnu paralizu.

Izraz se smatra uvredljivijim u Velikoj Britaniji nego u SAD, pa su tako mnogi obožavatelji tražili od Bijonse da izbaci stih iz svoje nove pesme.

Takođe se i nekolicina aktivista na društvenim mrežama izjasnila da su protiv pesme koja koristi takav izraz.

- Dakle, Bijonse takođe koristi izraz "spaz" u svojoj novoj pesmi? Zar nismo ništa naučili? Bijonse je koristila reč "spaz" u svojoj novoj pesmi "Heated". Meni, zajednici osoba s invaliditetom i napretku koji smo pokušali da postignemo s Lajzo, to je kao šamar - neki su od komentara.

Inače, iako je u kontekstu Bijonsine pesme ta reč imala drugačije značenje, odlučila je da ponovno snimi istu, ali s drugim rečima.

Njen izdavač je rekao za "BBC" da ove reči nisu korišćene s namjerom da ikoga povrede, te da će ih zameniti, ali nije otkrio kada.

Nedavno je američka muzičarka Lajzo prozvana zbog korišćenja iste uvrede u jednoj od svojih novih pesama. Nakon što su je kritikovali na internetu zbog uključivanja te reči, Lajzo je ponovo uredila pesmu i dala izjavu u kojoj je rekla da nikada ne želi da promoviše pogrdni jezik.

(Telegraf.rs)