Knjiga “50 nijansi siva” podstiče seksualno nasilje

Erotski roman “50 nijansi sive”, za kojim je poludela čitava planeta, po svemu sudeći ima i svoju negativnu stranu. Kako tvrde stručnjaci, ova knjiga podstiče nasilje u vezama i raznorazne vidove nezdravog ponašanja

Žene kojima je radnja knjiga “50 nijansi siva” uzbudljiva, sklonije su tome da se upuštaju u romantične veze koje uključuju neki oblik zlostavljanja, zato što su počele da povezuju strast i seks s nasiljem.

Ovakve dame imaju veći potencijal da postanu žrtve u ljubavnim odnosima od onih koje takva tematika ne zanima, pokazala je studija Univerziteta Mičigen na više od 650 žena. Vrednosti koje promoviše ova knjiga, poput sado-mazo igrica, potčinjene uloge žena, špijuniranja i kontrolisanja, a sve to u svrhu romantike, loše deluje na oblikovanje ljubavnih ideala savremenih žena.

Glavni lik knjige, Kristijan Grej, koristi tipične strategije zlostavljača, zbog čega junakinja zaljubljena u njega menja svoj identitet, oseća teskobu i postaje bespomoćna.

Studija pokazuje da žene koje uživaju u takvoj literaturi za 25 odsto češće iskuse psihičko zlostavljanje u vezi - poput dranja i uvreda partnera. Za 34 odsto ljubiteljki knjige veća je šansa da nađu partnera koji ima tendenciju da bude manipulator.

Čak 75 odsto dama koje su opsednute s “50 nijanse sive” ima neki od poremećaja ishrane, a sve one su sklonije i u prekomernom uživanju u alkoholu.

Istraživači smatraju da ova knjiga, sama po sebi kao fikcija, ne nameće ženama ideal savršenog odnosa, ali postoje brojne pripadnice nežnijeg pola koje radnju romana doživljavaju kao potvrdu svojih pogrešnih očekivanja i stavova u ljubavnim vezama.

(Telegraf.rs / 24sata)