HOROR FILMOVI RASPALJUJU STRASTI: Strah je moćan afrodizijak

Nalazite se sami u sobi s osobom za kojom vaše srce čezne. Kroz prozor čujete ritmično udaranje kapi kiše, dok na televiziji upravo počinje film strave i užasa. Na prvi udarac groma, srce vam skače u grlo, a vi voljenoj osobi u strastveni zagrljaj…

Umesto da odete na neku zabavu za Noć veštica, iskoristite veče da, gledajući maraton horor filmova, voljenu osobu u krevetu dovedete do ludila. Kako naučnici tvrde, seksualna želja neuporedivo je jača kada smo uplašeni.

Ima li pretpostavka o afrodizijačkom delovanju straha ikakvu osnovu ili je u pitanju urbana legenda, istraživali su naučnici Donald Daton i Artur Aron sedamdesetih godina dvadesetog veka. Za svoj eksperiment odabrali su Capilano Suspension most u Vankuveru. Ovaj 136 metara dug viseći most izaziva strahopoštovanje pri samom pogledu na tananu konstrukciju koja se probija kroz gusto zimzeleno rastinje, nadvijena čak 70 metara iznad reke Kapilano.

Ovakav rezultat mogao bi delimično objasniti zašto su devojke i žene često jače potresene strašnim situacijama, pa i filmovima strave i užasa. Istovremeno, govori u prilog tome da će žene zbog estrogena biti opreznije i sklonije učenju na svojim greškama (u jednu proživljenu zastrašujuću situaciju mnogo će se teže ponovno upustiti).

Na kraju, bitno je napomenuti da osećaj straha organizam dovodi u stanje stresa, a u takvom stanju nikada nije dobro ostati predugo. Pokušate li nakon čitanja ovog članka svoju devojku da odvedete u bioskop na film strave i užasa, bez obzira na to da je metoda nežnog zastrašivanja bila uspešna ili ne, nemojte preterivati, jer će posledica gotovo zasigurno biti upravo suprotna reakcija od očekivane.

(Telegraf.rs)